Alarmant! Otravurile din meniurile elevilor din Iasi. Contracte dedicate unor firme fara catering si mancare in “caserole de saibe”

0
57

Pe fondul noilor modificari legislative in ceea ce priveste siguranta alimentelor, in spatiul public iesean exista tot mai multe voci care reclama faptul ca firmele care livreaza mese calde catre elevii si prescolarii din Iasi nu respecta legea si, implicit, pun in pericol sanatatea copiilor. Intr-un raspuns al DSVSA Iasi, remis la inceputul acestei luni, Gabriel Ciobanu, directorul acestei institutii, precizeaza faptul ca un operator de alimentatie publica care livreaza produse finite gata de consum, catre colectivitati de copii sau alte colectivitati, pe baza contractuala, trebuie sa indeplineasca doua conditii esentiale – sa fie autorizat din punct de vedere sanitar veterinar si sa aiba ca obiectiv cateringul.

Ori, ultima conditie este neindeplinita sau tratata facultativ in cazul multor dintre firmele care au castigat contracte cu unitati de invatamant din Iasi, in vederea asigurarii unor mese calde.

Caserole de bazar pentru transportul mancarii

O consecinta a acestui fapt este aceea ca livrarea preparatelor catre unitatile scolare se face in ambalaje declarate de specialisti ca fiind improprii pentru o astfel de activitate sau chiar toxice. De exemplu, caserolele in care sunt livrate preparatele sunt cumparate in mare parte din engros-ul Europa din Bucuresti sau de la diversi furnizori care nu-si asuma nicio raspundere in cazul unor ulterioare reclamatii. Cerintele caietelor de sarcini care stau la baza licitatiilor pentru asigurarea meselor calde in scoli si gradinite specifica doar faptul ca aceste recipiente trebuie sa fie compartimentate.

La fel de bine, in aceste compartimente pot fi puse cuie sau saibe in loc de mancare, data fiind intrebuintarea universala a acestor caserole. Niciun producator nu specifica faptul ca aceste caserole aflate pe piata sunt produse expres pentru transportul si pastrarea caracteristicilor unor preparate culinare. Ori, o firma de catering care respecta toata linia de preparare si furnizare in conditii de siguranta a alimentelor, nu face rabat de la achizitia unor recipient produse expres pantru mancare, care trebuie sa fie etanse si acoperite cu folie de aluminiu, pentru a nu exista dubii ca s-a umblat in continut, ori sa existe riscul scurgerii preparatului in afara”, ne-a declarat un expert in siguranta alimentelor.

“Scoala sau gradinita este responsabila in totalitate de ceea ce se intampla cu masa copiilor”

Din partea Inspectoratului Scolar Judetean Iasi am primit un raspuns plin de bune intentii, dar foarte evaziv fata de continutul problemei.

Noi, la nivel de Inspectorat, nu avem o evidenta a firmelor cu care au incheiat contracte scolile si gradinitele din Iasi. Cand se incheie contractul pentru catering, unitatea scolara este cea care alege firma, cu respectarea legislatiei in vigoare, de la licitatie deschisa pe SEAP si pana la adjudecare. Cine reuseste sa aiba rezultatul cel mai bun si preia contractul, ulterior respecta tot ce presupune legislatia. Scoala sau gradinita este responsabila in totalitate de ceea ce se intampla cu masa elevilor sau prescolarilor si este interesul oricarui director sa nu apara probleme. Tocmai de aceea este o rigoare maxima in zona aceasta, cu ce inseamna contracte si ce inseamna calitatea produselor destinate consumului de masa in scoli si gradinite”, ne-a declarat prof. Mihaela Apetroae, purtator de cuvant al ISJ Iasi.

Pana la acest moment, nici DSVSA si nici DSP Iasi nu au efectuat un control pe aceasta linie, al carui rezultat sa poata duce la o cunoastere exacta a firmelor care respecta sau nu cadrul legal si conditiile optime de preparare si livrare a meselor destinate elevilor si prescolarilor din Iasi.

Marius GAVRILESCU

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

73 + = 75