Ce face Chirica cu 58 milioane de euro din banii iesenilor- statii de biciclete, oaze de verdeata si centre pentru infractori

0
59

Primaria Iasi a făcut cunoscută lista proiectelor pentru care municipalitatea va solicita finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Suma totală alocată municipiului Iași este de 58.348.400 euro. Din total 47.390.570 euro vor fi alocați pentru mobilitate urbană, 5.263.026 euro pentru revitalizare urbană, 2.473.972 euro pentru regenerarea comunităților defavorizate, iar 4.220.831 euro pentru două obiective specifice care vizează educația. În prezent suntem la etapa actualizării proiectelor în vederea depunerii cererii de finanțare”, a anunțat primarul Mihai Chirica.

Pe lista principală de proiecte a Primăriei incluse în capitolul mobilitate urbană se află cinci proiecte, trei vizând reabilitarea infrastructurii de tramvai. Dintre acestea fac parte reorganizarea circulaţiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu, reabilitarea infrastructurii de tramvai pe traseul Iaşi – Dancu, sistemul de e-ticketing pentru îmbunătăţirea mobilităţii în Zona Metropolitană Iaşi, sistemul alternativ de mobilitate urbană utilizând staţii de închiriere a bicicletelor – Iaşi Velocity (62 de staţii de biciclete) și altele. Demn de subiniat este faptul că proiectele de reabilitare a infrastructurii includ și achiziționarea a 12 tramvaie noi.

Pe lista de rezervă se află amenajarea unei parcări de tip park & ride la rondul Canta/rondul Dacia, modernizarea staţiilor de transport public ca puncte intermodale (rondurile Tehnopolis, Agronomie şi Canta), extinderea şi modernizarea depourilor Gară şi Dacia, ultimele două vizând şi achiziţionarea a 15 tramvaie.

Pentru revitalizare urbană, Municipiul Iaşi are în vedere dezvoltarea a două proiecte: „Oaza de verdeață din cartierul nostru – Program comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate/degradate de mici dimensiuni”. Primul vizează revitalizarea a cinci spații din zonele Dacia, Orientului, Bularga și Frumoasa, însumând o suprafață de aproape 15.700 metri pătrați, iar al doilea reabilitarea și modernizarea zonei de agrement C. A. Rosetti, cu o suprafață de 17.912 metri pătrați.

Pe lista proiectelor aflate pe lista de rezervă se numără proiectul de amenajare a malului lacului CUG II, cu o suprafață de 17.912 metri pătrați, și un program de amenajare de spații verzi de mici dimensiuni (scuaruri / grădini) în zona centrală, cu o suprafață totală de 4.100 metri pătrați.

În domeniul regenerării comunităților defavorizate, municipalitatea intenționează să dezvolte un proiect integrat de regenerare urbană și socială în zona Cicoarei. Este vorba despre Centrul multifuncțional „Cicoarei”, cu o suprafață de 1.900 metri pătrați. Pe lista de rezervă se află un alt proiect dedicat persoanelor care locuiesc în zona Cicoarei, mai precis un centru de educare sportivă pentru persoanele defavorizate.

În cadrul ultimelor obiective specifice, ambele vizând educaţia, Primăria va propune construirea câte unei grădiniţe în Dacia şi Bucium, respectiv, modernizarea campusului de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”. Pe lista de rezervă se află extinderea Grădinițelor cu program prelungit 13 și 14 și reabilitarea și modernizarea Grădinițelor cu program prelungit 12, 25 și 29, respectiv reabilitarea, modernizarea și dotarea atelierelor și laboratoarelor de la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1