Centrul de Studii despre Bere, Sănătate si Nutritie dă startul celei de-a cincea serii de burse si alocă 150.000 lei pentru cercetare

0
59

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutritie anuntă în mediul academic si medical din Iasi începerea perioadei de depunere a aplicaţiilor pentru cea de-a cincea ediţie a burselor de cercetare privind efectele consumului moderat de bere asupra organismului. Acestea au o valoare totală de 150.000 lei si sunt puse la dispoziția tuturor cercetătorilor din România. Ca şi în cazul edițiilor precedente, fondurile sunt destinate finanțării proiectelor de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății. Perioada de depunere a proiectelor este: 10 decembrie 2015 – 29 februarie 2016, iar evaluarea proiectelor va avea loc până la finalul lunii martie 2016.
Ne bucurăm să putem anunta începerea perioadei de înscriere pentru accesarea burselor acordate de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, cu un buget total de 150.000 lei. Privim cu speranță către viitor, cu atât mai mult cu cât anul acesta am făcut publice rezultatele unui nou proiect realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Este vorba despre un studiu în premieră internațională, în urma căruia s-a demonstrat că un consum moderat de bere ar putea ameliora simptomele asociate perioadei post-menopauză. Iată-ne din nou în căutarea de pasionați în domeniul cercetării, dornici să își canalizeze eforturile în direcția analizării efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății”, a declarat dr. Alin Popescu, Secretar General al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Mai multe informații despre criteriile de eligibilitate, dar și despre modalitățile de înscriere pot fi găsite pe site-ul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție (www.beresanatatenutritie.ro). Proiectele trebuie depuse în variantă electronică, pe e-mail, la adresa: centru@beresanatatenutritie.ro. Comitetul de evaluare va fi alcătuit din specialiști care aparţin domeniilor: tehnologie alimentară, nutriție, medicină, cercetare.
Până în prezent, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție au fost finalizate trei proiecte de cercetare: Rolul consumului moderat de bere asupra memoriei autobiografice investigat cu ajutorul neuroimagisticii (realizat de către Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași – 2013), Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere în România (realizat de către dr. Corina Zugravu, medic primar în Nutriție și Igiena Alimentelor – 2014) și Efectele benefice ale consumului moderat de bere în perioada post-menopauză (realizat de către Nicoleta Răducanu, absolventă a programului de studii de Masterat în Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.)
Bursele de cercetare oferite de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție sunt adresate studenților aflați în an terminal la orice specializare de natură științifică, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, principala condiție fiind ca aceştia să aparțină unor centre de învățamânt superior sau centre de cercetare din România. Studenţii la medicină pot aplica începând cu anul al patrulea. Fiecare aplicant trebuie să beneficieze de un coordonator de proiect care să aparţină unei instituţii de învăţământ superior sau centru de cercetare din România şi care să fie cel puţin asistent universitar sau cercetător ştiinţific.
Inițiativa înființării Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție aparține unor reprezentanți ai mediilor universitare, medicale și de cercetare de la noi din țară. Membrii fondatori fiind: Dr. Corina – Aurelia Zugravu, Lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii, Dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar General, şi Dr. Mihaela Begea, Doctor în Știinţe Inginereşti. Proiectul a fost lansat oficial în luna martie a anului 2012 și are drept obiectiv principal investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii științifice şi diseminarea informaţiilor în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Centrul de Studii despre Bere Sănătate şi Nutriţie
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.
Infiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul va finanţa anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura şi componenţa Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.

Membrii fondatori
Corina Aurelia Zugravu, Preşedinte, Doctor în Știinţe Medicale, este lector universitar în cadrul Facultății de Medicină Generală și Farmacie „Dr. Carol Davila” Bucureşti şi medic primar în Nutriţie și Igiena Alimentaţiei. Activitatea sa ştiinţifică şi de cercetare s-a concretizat de-a lungul timpului în cinci volume de specialitate şi în peste 100 de articole şi studii publicate.
Alin Popescu, Secretar General, este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucureşti (promoţia 2000) și este în prezent medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie. Este dublu licenţiat în chimie – fizică (1997) şi psiho-sociologie (2003), iar de peste şapte ani colaborează cu F.R. Rugby, fiind şi lector al Academiei Române de Rugby, din 2004 până în prezent.
Mihaela Begea este Doctor în Știinţe Inginereşti, asbolventă a Universităţii din Galaţi, Facultatea de Industrii Alimentare şi Tehnică Piscicolă, în prezent fiind cercetător ştiinţific gradul I în cadrul ICA Research & Development. Este autor şi coautor al unor cărţi de specialitate în domeniul malţului şi berii şi a numeroase articole publicate în reviste de specialitate din industria alimentară sau prezentate în cadrul unor manifestări internaţionale în domeniu, despre tehnologii şi biotehnologii alimentare, calitate şi siguranţă alimentară, standardizare.

Comitetul de evaluare:
Având ca principală atribuţie evaluarea proiectelor de cercetare depuse pe adresa Centrului de Studii, Comitetul de evaluare are în componenţa sa şase profesionişti cu competenţe relevante în domeniu. Astfel, celor trei membri fondatori care şi-au asumat şi activităţi de evaluare a proiectelor li s-au alăturat: :
Anca Nicolau, inginer în tehnologii alimentare, este absolventă a Facultăţii de Tehnologia şi Chimia Produselor Alimentare din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi şi deţine titlul de Doctor în Biotehnologie. În prezent, este Profesor în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos”, Galaţi.
Cristina Predescu, absolventă a Institutului de Medicină Timişoara, Facultatea de Medicină Generală, şi a Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, are titlul de Doctor în Știinţe Medicale. În prezent, este Conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara.
Mihaela Begea este Doctor în Știinţe Inginereşti, asbolventă a Universităţii din Galaţi, Facultatea de Industrii Alimentare şi Tehnică Piscicolă, în prezent fiind cercetător ştiinţific gradul I în cadrul ICA Research & Development. Este autor şi coautor al unor cărţi de specialitate în domeniul malţului şi berii şi a numeroase articole publicate în reviste de specialitate din industria alimentară sau prezentate în cadrul unor manifestări internaţionale în domeniu, despre tehnologii şi biotehnologii alimentare, calitate şi siguranţă alimentară, standardizare.
Alin Popescu, Secretar General, este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucureşti (promoţia 2000) și este în prezent medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie. Este dublu licenţiat în chimie – fizică (1997) şi psiho-sociologie (2003), iar de peste şapte ani colaborează cu F.R. Rugby, fiind şi lector al Academiei Române de Rugby, din 2004 până în prezent.
Corina Aurelia Zugravu, Preşedinte, Doctor în Știinţe Medicale, este lector universitar în cadrul Facultății de Medicină Generală și Farmacie „Dr. Carol Davila” Bucureşti şi medic primar în Nutriţie și Igiena Alimentaţiei. Activitatea sa ştiinţifică şi de cercetare s-a concretizat de-a lungul timpului în cinci volume de specialitate şi în peste 100 de articole şi studii publicate.

Comitetul ştiinţific:
Având rolul de a completa şi valida competenţele Centrului de Studii, Comitetul ştiinţific este un organism în continuă formare, reprezentanţi ai comunităţii medicale şi universitare fiind invitaţi să susţină acest demers. În prezent, componenţa Comitetului ştiinţific este următoarea:
Prof. univ. Dr. Sebastian Dumitrache, specializat în Igiena Alimentaţiei şi Nutriţiei
Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, medic neurolog
Prof. Univ. Dr. Ion Bruckner, medic cardiolog
Andreas Hniatiuc, psiholog
Sef lucrari univ.dr.ing. Mariana-Liliana PACALA, Cadru didactic titular la disciplina: Tehnologii fermentative in industria alimentara Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
Conf.univ.dr. Monica Tarcea, Prodecan didactic al Facultatii de Medicina, UMF Tirgu-Mures
Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv acreditat CIO
Prof. Dr. Mariana Graur – profesor coordonator al catedrei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, Director al departamentului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice al clinicii “Sf. Spiridon” din Iasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 38 = 46