Colectia de arta si obiectele personale ale disidentei Doina Cornea, scoase la licitatie

0
49

 Joi, 20 februarie 2020, ora 14:00, la sediul Casei de Licitații A10 by Artmark, are loc deschiderea expoziției Licitației Caritabile a Colecției Doinei Cornea.

Expoziția conține artă din colecția Doinei Cornea, tablouri pictate de aceasta, manuscrise, recuzită de lucru, inclusiv obiecte personale, precum biroul Doinei Cornea, ceasul acesteia, chiar și basca din lână, tricotată de Doina Cornea, ce apare des în imaginile ei publice.
Obiectele sunt puse în licitație de Fundația Doina Cornea în vederea strângerii de fonduri pentru sprijinirea deschiderii și amenajării Casei Memoriale-Muzeu „Doina Cornea”
 
Cu prilejul deschiderii expoziției de joi, invitații speciali: Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, Ex-Președintele României Emil Constantinescu, istorici, oameni de cultură, dar și membri ai familiei vor rememora simbolul demnității românești – Doina Cornea.
Cei care doresc sa achizitioneze obiecte ce au apartinut celebrei disidente comuniste,isi pot confirma participarea la adresa de e-mail: alina.panico@artmark.ro sau la numărul de telefon 0749 864 832.
 
Cine a fost Doina Cornea

Născută la Brașov, și-a început studiile de franceză și italiană la actuala universitate Babeș-Bolyai din Cluj. După terminarea studiilor, a fost profesoară la ciclul gimnazial la o școală din Zalău, căsătorindu-se cu un avocat din localitate. 
După cum a afirmat ea însăși, originea angajării sale politice s-a aflat la Strasbourg (Franța), în 1965, când era în vizită la prieteni. L-a văzut pe unul dintre ei criticându-l pe de Gaulle în timp ce se aflau pe terasa unei cafenele. S-a așteptat să-l vadă arestat, fără întârziere, însă nu s-a întâmplat nimic. Dându-și seama de constrângerile care apăsau în România comunistă, i-a fost rușine, iar această rușine a incitat-o, puțin câte puțin, să acționeze.
Între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi, amenințări. Urmărirea ei politică a fost coordonată de colonelul de securitate Alexandru Pereș.
Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru 5 săptămâni (noiembrie-decembrie 1987).
În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate.
Practic, apoi a fost urmărită permanent până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestația stradală de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloanțe.
După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, organism din care și-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic și a reminiscențelor comuniste ale acestuia.
A fondat (împreună cu alții, devenind apoi președintă) Forumul Democrat Antitotalitar din România (6 august 1990, la Cluj), ca o primă mișcare de unificare a opoziției democrate, din care s-a format mai târziu Convenția Democrată din România (CDR). Membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Alianței Civice și a Fundației Culturale Memoria.
A publicat peste 100 de articole în ziare și reviste (22, România liberă, Vatra, Memoria etc.). Doina Cornea a decedat la 4 mai 2018, în locuința ei din Cluj-Napoca. A fost înmormântată, cu onoruri militare, în Cimitirul Central din Cluj. Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

34 + = 36