Copiii Star of Hope, un apel disperat pentru servicii de sustinere. Programul campaniei “Om Bun, iti multumesc”

0
56

Gala Star of Hope Romania 2017, face parte din seria evenimentelor programate să aibă loc în campania ”Om Bun, îți multumesc”,  campanie ce va avea loc în perioada 23 noiembrie-15 decembrie 2017.

Spicuim din programul Campaniei ”Om Bun, îți mulțumesc!” 2017

  • 5 decembrie – TERAPIE prin Arta culinară

            Evenimentul este organizat de către Colegiul Tehnic ”I.C.Ștefănescu” Iași pentru un grup de 10 copii și tineri cu dizabilități de la Centrul Star of Hope din Iași. Master Chef-ul FUAD SNUNU (Israel) îi va învăța copii să gătească câteva prăjituri potrivite pentru vremea rece și sărbătorile de iarnă.

            * ora 10, cantina Colegiului Tehnic “Ioan C. Stefanescu”, Iași

            * FUAD SNUNUN – profesor de artă culinară la Colegiul Ated din Abu Sinan (Israel), antreprenor firmă catering;

  • 6 decembrie – Gătim împreună pentru o lume mai bună

            Master chef-ul FUAD SNUNUN împreună cu alți 4 maeștrti bucătari israelieni vor pregăti un meniu complet de prânz pentru 200 de persoane (angajați GFK România). Banii încasați vor fi donați Fundației Star of Hope Romania

            * la eveniment este invitat si primarul Mihai Chirica

            *  ora 9, cantina Colegiului Tehnic “Ioan C. Stefanescu”, Iasi,

  • 7 Decembrie 2017- Gala caritabilă ”Star of Hope Romania”
  • 8 decembrie – Deschiderea Centrului de Consiliere si Sprijin pentru Copii si Tineri cu Sindrom Down Botoșani

Despre Fundația Star of Hope Romania:

         peste 26 de ani de activitate în slujba copilului

         6 CENTRE DE ZI pentru pentru copii și tineri cu dizabilități Iași, Bârlad, Botoșani, Dorohoi, Suceava, Chișinău

         7 CENTRE DE ZI pentru copii aflați în situații de risc de abandon familial și școlar în Murgeni (jud. Vaslui), Babadag (jud. Tulcea), Pantelimon (jud. Ilfov), Valea Seacă (jud. Bacău), Huși (jud. Vaslui), Dimăcheni (jud. Botoșani), Botoșani

         intervenție și sprijin material, moral și financiar pentru părinții și familiile copiilor din proiecte

         sesiuni de informare/instruire a cadrelor didactice din comunitate privind modalități de lucru cu copilul cu dizabilități/copilul aflat în risc de abandon școlar sau familial

Cei mai mulți dintre beneficiarii noștri provin din mediul rural și din familii cu posbilități financiare extrem de reduse. Numărul insuficient de servicii de zi de abilitare/reabilitare pentru copiii și tinerii cu nevoi speciale conduce la creșterea alarmantă a numărului părinților disperați care apelează la serviciile noastre.

Pentru a veni în sprijinul copiilor și tinerilor cu nevoi speciale, e nevoie de sprijinul autorităților, instituțiilor și companiilor locale, în vederea dezvoltării serviciilor sociale de ocupare și educaționale, astfel încât să creem acestor copii și tineri condiții în care să-și poată găsi un rost și să poată aduce un plus valoare comunității în care trăiesc”, a declarat Aurora Vatamanaiuc, presedinte executiv Star of Hope Romania. .

Andrei Apopei este un băiețel abandonat de părinți chiar de la naștere. Tot atunci a fost diagnosticat cu ”sindrom alcoolic fetal”.

În prezent, Andrei are 5 ani și un diagnostic în plus – autism. Copilul este crescut în regim de asistență maternală de o familie care îl îndrăgește enorm.

Din februarie 2016, Andrei a fost înscris în programul de recuperare al Fundației Star of Hope Romania și vine la terapie de 3 ori pe săptămână. Dacă la momentul începerii ședințelor de terapie Andrei avea deficit de atenție, era nonverbal, nu își putea exprima emoțiile, azi, Andrei a învățat să se exprime, să silabisească, înțelege și execută cerințele. A învățat să mestece, bea apă singur, recunoaște cifrele și încearcă să pronunțe cuvintele, a învățat să salute și interacționeză cu ceilalți copii din grup.

Din nefericire, mama copilului – asistentul maternal – a fost diagnosticată cu cancer (în metastază) și, deși le este foarte greu financiar (tratamentele mamei sunt costisitoare, multe intervenții chirurgicale), vor să lupte în continuare pentru Andrei și nu vor să îl dea înapoi la stat.

Pentru a rămâne într-o familie care îl iubește, pentru a-și continua ședințele de terapie – atât de necesare – Andrei are nevoie de sprijinul nostru!

Un alt caz cutremurător, este cel al Elenei, o fetiță de 7 ani. Mama Elenei a murit în urmă cu 3 ani, răpusă de o boală necruțătoare, astfel că fetița a rămas în grija bunicii. În 2017, bunica și un unchi al Elenei au consultat un specialist în genetică și au aflat că Elena are sindromul Down (mozaicism) iar Comisia de expertiză a hotărât că Elena nu poate fi încadrată în gradul grav de handicap, motiv pentru care ea nu beneficiază de pensie de însoțitor ci doar de alocație dublă.

Elena este un copil cu un potențial intelectual foarte bun iar șansele ei de recuperare sunt foarte mari. De aceea, terapia este foarte importantă pentru dezvoltarea Elenei. Însă bunicii îi este foarte greu să vină săptămânal cu Elena la terapie. Locuiesc în satul Popricani și, pentru a ajunge la Iași, sunt nevoite să acopere cheltuielile de transport care depășesc cu mult puterea financiară a familiei. Șansele ca Elena să poată dobândi abilități de viață independent depind acum de ajutorul comunității, al oamenilor cu suflet.

Maria este o fetiță în vârstă de  4 ani. A fost diagnosticată la naștere cu sindromul Down. Maria este un exemplu pentru ambiția cu care luptă pentru a fi la fel cu ceilalți copii. Deși are 4 ani,  Maria încă nu merge și nici nu are limbajul verbal dezvoltat. Mama fetiței își dorește foarte mult să își poată ajuta copiii și face eforturi enorme să ajungă cu Maria la Centrul nostru, pentru terapie cu Maria. Prin intermediul terapiei, șansele de recuperare ale Mariei sunt mari însă situația familiei din care provine fetița este critică.

Tatăl fetiței este foarte bolnav, alcoolic și violent. Așa se face că fetița, împreună cu fratele ei mai mare și mama lor rămân zile la rând flămânzi și… sub cerul liber…

Pentru Maria, continuarea terapiei este extrem de importantă atât pentru dezvoltarea cognitivă cât și pentru dezvoltarea motorie. Sunt pași pe care Maria trebuie să îi facă, pentru a fi acceptată în comunitate, pentru a se putea integra într-un colectiv de masă.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

72 − 64 =