Firma care si-a batut joc de Palatul Culturii a suflat un pot de 400.000 euro pentru conservarea unui monument de secol XVIII

0
60

Consiliul Județean a semnat cu firma SC Iasicon SA,  contractul de execuție a lucrărilor de restaurare a Muzeului “Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul”, în valoare de 1 782 004,73 lei. Iasicon, firma controlata de afaceristul Titel Sinescu, a reusit performanta de a distruge Palatul Culturii prin urmarirea unui criminal proiect tehnic de restaurare a celui mai reprezentantiv monument al Iasului.

Valoarea totală a proiectului este de 3.670.826,46 lei din care asistența financiară nerambursabilă este 3.597.060 ,07 lei, iar Consiliul Județean contribuie cu 72.766,39 lei.

 Consiliul Județean a obținut finanțare europeană pentru restaurarea Muzeului “Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul” în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”.

Lucrările vor dura maxim 12 luni de la semnarea ordinului de începere,  iar firma va asigura garanția  pentru o perioadă de 5 ani de la recepție.

 Zidurile muzeului vor fi reabilitate, atât la interior cât și la exterior, deoarece piatra aflată în structura acestora se macină și se deteriorează, rezultând un praf care se depune pe exponate. Ușile exterioare din lemn de stejar vor fi restaurare, iar ferestrele vor fi înlocuite.

 Instalația termică va fi refăcută complet, clădirea fiind acum deservită de o centrală termică veche, electrică, incompatibilă cu necesitățile unui spațiu muzeal amplu care adăpostește valori de patrimoniu. Toate vitrinele expoziționale vor fi înlocuite.  Totodață va fi schimbată și instalația electrică, asigurând astfel respectarea normativelor, dar și punerea în valoare a obiectivului cultural.  Investiția prevede și realizarea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Constructorul va realiza proiectul respectând principiile restaurării, sub supravegherea unei persoane atestate în lucrări de refacere a monumentelor istorice.

”Ne onorează să semnăm acest contract, mai ales că este vorba despre o valoare arhitectonică. Vă asigur că vom respecta întocmai toate rigorile impuse, astfel încât, la final, ”Casa Dosoftei” să fie redată circuitului muzeal în cele mai bune condiții” a spus Titel Sinescu, directorul firmei contractante. 

„Casa Dosoftei” va fi dotată cu sisteme de supraveghere, asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile, conform cerințelor ISU.  În apropierea monumentului istoric va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris și în limbajul Braille.

Conform atestărilor documentare, “Casa Dosoftei” a fost construită în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679,  iar până în anul 1686, a fost sediul celei de a doua tiparnițe din Iași. În prezent, clădirea găzduiește secția de literatură veche din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Printre exponate se numără și Cazania, scrisă de Mitropolitul Varlaam Moțoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova. 

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

26 + = 29