Harta “bastioanelor sociale” din Iasi ce vor fi demolate. Zeci de cladiri istorice vor deveni amintire in administratia Chirica

0
74

 Un bloc din strada Sărărie stă să cadă în stradă. Ca el sunt alte zeci de clădiri pentru care există recomandarea de demolare. Unde vor fi recazaţi chiriaşii e o problemă secundară. Pentru edilul Iaşului, obiectivul principal este să facă “curăţenie în patrimoniul oraşului” prin demolare.

Pe strada Sărărie, un imobil cu două nivele stă să cadă. Este asemeni unui bătrân aşezat turceşte pe un dâmb de pe marginea drumului, aşteptîndu-şi sfârşitul. E locuit de 15 familii cu copii, dar asta nu contează. Structura e măcinată, ceea ce constituie un pericol uriaş atât pentru chiriaşi cât şi pentru trecători. Va fi demolat, cel mai probabil în cursul acestui an. O femeie gârbovită ne este ghid pentru câteva minute prin cotloanele acestei clădiri infecte care pute din stradă. Casa scării e spartă parcă de pikamer târât de un chiriaş beat, iar pereţii sunt mâzgăliţi cu un fel de graffiti. Primul tronson e blocat. Un chiriaş cu muşchi, de etnie romă, a zidit tot tronsonul ca “să nu mai vadă picior de ţigan”.

Camere de locuit tranformate în latrine

“Aici e veceul, dar numai o familie se serveşte de el”, ne spune femeia şi face necugetatul gest de a deschide uşa aşa-zisului veceu comun. Practic, este o cameră de locuit a cărei pardoseală a fost transformată în latrină. E o cameră de gazare în toată regula, chiar dacă prin cadrul care a încasetat geamul se vede cerul. Aerul intră cu greu prin ochiurile de geamuri sparte sau prin stuful găurit al acoperişului. Putoarea s-a înfipt adânc în pereţii zoioşi şi doar demolarea mai poate schimba ceva. “Aici era oglindă. Uitaţi ce au făcut!”, ne arată bătrâna prin uşa unei camere transformate în ghenă. Pe hol încep să apară câţiva pui de ţigani în pielea goală. Picioarele desculţe care se mişcă prin măzga holului par să se prindă şi să se desprindă dintr-un clei ce stimulează anticorpii.

Undă verde pentru demolarea a 79 de clădiri

Administraţia Chirica, prin Direcţia de Fond Locativ, a demarat o acţiune de verificare şi evaluare a starii tehnice a tuturor imobilelor pe care le are în administrare în vederea luării măsurilor care se impun în conformitate cu expertizele întocmite. În administrarea Direcţiei se află un număr de 175 imobile din fondul vechi de stat. Un număr de 79 imobile au fost expertizate, soluţia minimală recomandată fiind de consolidare, iar soluţia maximală recomandată fiind demolarea şi pentru parte din acestea, Direcţia Fond Locativ a demarat procedurile de avizare în vederea demolării. “La inceputul lunii mai, am solicitat expertizarea unui număr de 31 de imobile aflate în administrarea Direcţiei Fond Locativ. Funcţie de solutia oferită prin expertiză, vom demara autorizarea desfiinţării în regim de urgenţă a imobilelor expertizate, urmând ca acestea să fie anunţate la finalizarea expertizei”, ne-a declarat Cristina Albişteanu, şefa Direcţiei Fond Locativ.

Sute de familii, pe lista neagră

În urma inventarierii fondului locativ situat în zonele Cuza Vodă – Agatha Bârsescu – George Enescu – I.C.Brătianu – Golia – Elena Doamna – Păcurari – Sărariei -Mr. Eremia Popescu – Tătăraşi -Vântu s-a ajuns la concluzia că un număr de 199 de familii  însumând 686 persoane ce ocupă fondul locativ vor face obiectul unei analize în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor prevăzute în contractele de închiriere, urmând ca la finalizarea situaţiei, parte din aceştia să fie recazaţi în imobilele municipalităţii, iar cei pentru care se constată că nu şi-au îndeplinit obligaţiile să fie acţionati pentru reziliere şi evacuare.

Pentru clădirile din zona centrală sau imobile situate în zona centrului istoric al Iaşului – clădiri-monument, municipalitatea a solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi să ne comunice condiţiile în care se poate interveni pentru efectuarea de lucrări dispuse prin expertizele tehnice realizate, urmând ca, după transmiterea răspunsului de către DJC – Iaşi, municipalitatea să realizeze pentru toate clădirile-monument un plan de măsuri”, a mai spus Cristina Albişteanu.

Chiriaşii Primăriei, prejudiciu de 2 milioane de euro

Data de 9 mai a deschis la Iaşi o cutie a Pandorei. Odată cu demolarea imobilului –problemă din Păcurari 86 şi evacuarea chiriaşilor din imobilul din strada Albă nr. 4, Mihai Chirica a anunţat începutul unei campanii agresive de demolări a unor clădiri de patrimoniu ocupate de chiriaşi, care nu mai prezintă condiţii de siguranţă în exploatare şi sunt imposibil de igienizat. “Numai din zona Păcurari am evacuat recent 18 persoane fără forme legale. În viitor vizăm câteva locuinţe din zona Cuza Vodă, mai exact la intersecţia dintre străzile George Enescu şi Cuza Vodă. Va urma o demolare şi pe zona Sărărie, acolo unde suntem deja la a doua clădire. Acestea se vor întâmpla pe măsură ce găsim şi fond de locuinţe”, declara edilul la momentul primei demolări. În cursul acestei luni a fost lansată licitaţia de achiziţie a lucrărilor de construire a 36 de locuinţe sociale în zona Grădinari. “Calculat aproape la zi, prejudiciul municipiului Iaşi depăşeşte suma de 2 milioane de euro. Oameni care nu şi-au plătit întreţinerea au lăsat găuri de sute de milioane de lei vechi şi au băgat asociaţiile de proprietari în conflict cu furnizorii din cauza acestor datorii”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Ce se va întâmpla la Iaşi în perioada următoare comportă nu numai un aspect social, ci şi un risc istoric, prin pierderea unui bagaj patrimonial unic.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

81 + = 89