Iașiul intră în „scenariul roșu”, timp de 2 saptamani. Se inchid restaurante, sali de spectacole si targuri. Nuntile sunt interzise

0
58

Primăria Municipiului Iași a luat act și va aplica prevederile hotărârii nr. 52 / 19 martie 2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași prin care Municipiul Iași intră sâmbătă, 20 martie 2021, de la ora 0.00, în „scenariul roșu” pentru umătoarele două săptămâni. Întrucât astăzi, 19 martie 2021, în Municipiul Iași rata de incidență cumulată a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile este de 3,16 la 1.000 de locuitori (prag stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică București ca fiind valoarea peste care probabilitatea răspândirii bolii devine crescută), Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași dispune următoarele măsuri pentru următoarele 14 zile, începând cu ora 0.00 a zilei de sâmbătă, 20 martie 2021, până la ora 24.00 a zilei de vineri, 2 aprilie 2021:

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și / sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, este interzisă.

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare și a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități de cazare.

Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și / sau concerte este interzisă.

Activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

Activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor de tipul drive-in, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte activități şi evenimente culturale sunt interzise.

Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc) și desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi / sau deschise, publice şi/sau private pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României.

 Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, au obligația să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 5.00 – 21.00, pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României.

    (1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00 – 5.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Defășurarea activității târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare este suspendată pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României

Circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de șase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri este interzisă.

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi, discoteci, pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României.

În ceea ce privește educația, în conformitate cu Hotărârea nr. 51 / 19 martie 2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, începând de luni, 22 martie 2021, toate unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul Iași vor funcționa, de asemenea, în „scenariul roșu” / „scenariul 3”, așa cum acesta este definit de Ordinul nr. 3.459 / 280 / 2021 privind modificarea și completarea Ordinului Ministrului Educației și al Ministrului Sănătății nr. 3.235 / 93 / 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților / instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:

– toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,

– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.

Participarea zilnică se face în sistem online de către din celelalte clase / ani de studiu.

Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6 / 1000 de locuitori a următoarelor activități:

– simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali,

– evaluările naționale,

– orele remediale pentru toate clasele.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

83 − 75 =