Iesenii iau cu asalt bancomatele pentru a-si retrage banii. O criza de lichiditati, fara precedent, loveste toate bancile din Romania

0
59

Frica de ce urmeaza sa se intample pe fondul acestei epidemii de coronavirus a schimbat radical comportamentul consumatorilor. Multi dintre romani iau cu asalt bancile, de frica ca acestea vor ramane fara lichiditati, ceea ce se si intampla in aceasta perioada.

De exemplu, daca ai de primit bani prin Western Union sau ai de ridicat sume din conturile personale, bancile iti vor spune ca nu au cum sa te ajute, deoarece nu mai au lichiditati. Aceasta este si concluzia unui experiment facut de AgoraPress. 

Reporterii AgoraPress s-au deplasat la una dintre sucursalele unei banci mari din Iasi, pentru a ridica niste bani prin Western Union. Raspunsul functionarilor bancii a fost ca „nu ne merge Westernul”. La a doua banca nu functioneaza Westernul, iar in a treia banca e blocat Westernul. I-am intrebat pe functionari cum e posibil ca la nicio banca sa nu functioneze Westernul, iar raspunsul a fost unul deloc linistitor.

„De fapt, nu mai avem voie sa dam cash niciun leu. Banii ii pastram ca sa alimentam bancomatele, ca e lipsa de cash. Nimeni nu mai plateste ratele, Banca Nationala nu stim ce face…Nu mai avem voie nici sa schimbam euro, nimic. Nimeni nu mai are cash. Oamenii au innebunit. Isi iau toti banii din banca, crezand ca or sa ramana bancile fara bani”.

Ne-am adresat la cinci banci importante si de abia la sasea banca, una necunoscuta, am reusit sa ridicam banii prin Western Union.

Blocaj financiar total!

La bancomate, este ca la Bancorex, acu 20 de ani. Cozi imense de oameni care au conturi, spera sa isi poata retrage banii. De asemenea, nici casele de schimb valutar nu mai au lichiditati. Majoritatea banilor au fost rezervati pentru amanetele care functioneaza la pachet cu casele de schimb valutar. Toti sunt inspamantati de faptul ca, peste noapte, nu mai sunt bani pe piata. Aceasta situatie este infirmata de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit caruia, varful tensiunilor generate de criza COVID -19 in domeniul monetar, bancar si financiar, a fost depasit.

Valoarea numerarului din casele de circulație ale instituțiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea își pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăților și alimentarea fluentă a ATM-urilor. BNR recomandă, totuși, ca în această perioadă întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar. În ceea ce privește asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe. Chiar dacă la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferința pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgență, blocaje temporare și punctuale în finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei reale”, a spus Isarescu.

O declaratie mincinoasa, menita a da o asigurare fara acoperire, in speranta unei stabilizari bancare si, in acelasi timp, pentru a tempera avalansa de retrageri monetare din aceasta perioada.

Radu SEICARU

 

.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

86 − = 83