Inedita galerie de arta etnografica si de antichitati, deschisa langa Palatul Roznovanu din Iasi

0
57

Bogatia uitata a satelor romanesti, traditiile rurale si spiritul ospitalier al Moldovei si-au gasit loc in spatiul urban al capitalei Moldovei. Intr-un spatiu dispus in curtea fostelor grajduri regale ale Palatului Roznovanu, amplasat de-a lungul fostei Ulite Mari a Iasului (pe b-dul Stefan cel Mare, la doi pasi de obiective precum Catedrala Mitropolitana, Biserica Trei Ierarhi, Palatul Culturii si , bineinteles,Palatul Roznovanu), au fost deschise recent Galeriile Sofiana. Artizanul acestor galerii  isi propune sa faca din acest loc un spatiu de regasire a valorilor autentice atat de dragi si necesare in momente de criza de identitate, de exod in tari straine sau saturatie specifica unui exces de consumism.

Aceste galerii au fost deschise, printre altele, dintr-o sila fata de prezent, de adulti fara onoare si tineri fara repere, si dintr-o bucurie fata de zestrea morala si culturala a trecutului. Cu cat vom reusi sa conservam mai mult autenticul, frumosul, valoarea si traditia, vom fi mai buni in prezent si mai legati de reprezentarea acestui spatiu pe care il tratam in prezent intr-un mod extrem de egoist si futurist, in detrimentul patrimoniului pe care il conservam numai prin simpozioane. Nu vreau sa ma erijez intr-un etnograf de serviciu sau pastrator de traditii si artefacte ale culturii, ci doar intr-un iubitor de autentic si iesean recunoscator acestui spatiu. Consider ca atat timp cat putem sa ne conservam si sa ne valorificam  patrimoniul etnografic si cultural, vom reusi sa evadam intr-un mod absolut din acest consumism  haotic care ne guverneaza cotidianul si, poate, sa renuntam la aceasta tradare, renuntare la spatiul nostru mioritic. Galeriile Sofiana incearca sa fie o mica baricada in fata tavalugului abrutizant dat, din automatism, de trendul acestor zile si, inainte de toate, un loc de regasire sufleteasca si spirituala”, a declarat Nelu Paunescu, managerul galeriilor.

Galeriile Sofiana sunt deschise in fiecare zi, intre orele 10.00-17.00, in cursul saptamanii, sambata intre orele 12.00-18.00 si duminica de la 12.00 la 17.00.

In spatiul acestor galerii, cei care le calca pragul pot gasi, intr-o paleta larga,  obiecte traditionale, de anticariat, arta,  antichitati, suveniruri sau cadouri pentru cei dragi , dar si un spatiu deschis oricarei actiuni publice sau private ce rezoneaza cu scopul fiintarii acestor galerii.

“In viitorul apropiat, dorim sa deschidem aceste galerii, in mod constant, catre actiuni si manifestari care sa reuneasca bresle populare, lansari de carte, minitarguri dedicate colectionarilor, artizanilor sau unor categorii largi de producatori, precum si ateliere de creatie. Pentru materializarea acestora, va trage mult in balanta si concursul pe care ni-l dorim din partea autoritatilor publice care detin in patrimoniu sau administrare niste spatii adiacente”, a mai precizat Nelu Paunescu.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

63 − 56 =