Jurnal portughez (IV). Columbofil de jumatate de secol. 50 de ani de privit pe cerul Europei dupa campionii sai voiajori

0
58

Linistea diminetii este sparta de niste fluieraturi sacadate. In curtea larga, avu Manuel isi scoate la antrenament cei 100 de porumbei voiajori.  Pe echipe de cate 10, acestia incep zborul viteza si zborul de rezistenta, desenand semicercuri  pe cerul senin al Poutenei, micul satuc din centrul Portugaliei.

Avu Manuel a inceput sa-si cultive aceasta pasiune in urma cu jumatate de secol, in Franta. Acum are 100 de porumbei voiajori in micul satuc portughez, cu care participa anual la competitiile de pofil organizate  in tarile vecine.avo-3-1000

Cea mai importata recunoastere a fost castigarea “Inelului de aur”, de catre bunicul ultimilor doi porumbei care s-au nascut acum doua saptamani. E un hobby pe care mai mult se cheltuie decat se castiga si asta poate sa confirme si avo Minda, dar asta ma face fericit”, spune avo Manuel si un zambet de apreciere ii apare in coltul gurii.

Numai hrana porumbeilor care consta in galbenusuri de oua, vin de Porto, ulei de soia si vitamine, costa cam 70 de procente din sumele investite lunar in porumbei,  iar in ce priveste castigul, acesta se rezuma la maxim 10 euro  de porumbel, in urma fiecarui concurs.

Aceste aspect pragmatic nu sunt importante insa pentru cei doi bunici, pentru care porumbeii sunt precum copii lor. La peste 70 de ani, amandoi isi indreapta toata atentia spre nepoti  si porumbei. De la o varsta, zborul se traduce  altel, ca de altfel si revenirea la cuib.

Nelu PAUNESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 51 = 52