Palatul de sub Palatul Culturii! Vestigiile vechii Curti Domnesti, descoperite sub pardoseala Palatului Culturii (FOTO)

0
69

Conducerea Complexului Naţional Muzeul Moldova a anuntat descoperirea, in urma lucrarilor de restaurare a Palatului Culturii, a unor noi ziduri ale vechii Curţi Domneşti. Aceste ziduri au fost descoperite sub pardoselile încăperilor de la parterul Palatului Culturii, fapt ce demonstrează vechimea construcţiilor, acestea datând încă de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun, respectiv secolul al XV-lea.
Este cea mai veche curte domnească din ţară, a cunoscut o dezvoltare deosebită în timpul lui Ştefan cel Mare şi are o foarte mare importanţă arheologică pentru oraşul Iaşi“, a precizat arheologul Stela Cheptea.
Palatul Culturii din Iasi este o cladire construita în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei Curti Domnesti medievale, pe locul fostului Palat Domnesc. Cladirea este înscrisa în Lista monumentelor istorice si a servit, initial, drept Palat Administrativ si de Justitie.
In timpul lucrarilor din aripa de Est a Palatului Culturii din Iasi s-au descoperit noi fragmente din fundatiile palatelor faimoasei Curti Domnesti din Iasi. Se pare ca este vorba de fundatiile unui nou palat, diferit de celelalte constructii descoperite în campaniile anterioare. Latimea zidurilor este impresionanta: unui zid care initial masura trei metri i-au mai fost adosate alte fundatii, astfel încât grosimea totala a ajuns sa depaseasca cinci metri. Zidurile sunt foarte adânci, au peste patru metri si înca nu s-a ajuns la baza lor. Foarte probabil, fundatiile încorporeaza vechi demisoluri si pivnite. Ca datare, este posibil ca ele sa provina din epoca lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei între anii 1400 – 1432. De asemenea, cele mai noi fundatii tin de epoca fanariota. Este ceva unic in tara noastra. Vorbim si de case legate de Curtea Domneasca“, a declarat Stela Cheptea.palatul culturii (18)palatul culturii (28)palatul culturii (46)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

66 − = 59