Primarul Iasului, afront incalificabil fata de memoria Doinei Cornea

0
55

Primarul Chirica, un tehnocrat cu anvergura provinciala, implicat in tot felul de dosare si anchete penale, a adus recent un afront mizerabil memoriei disidentei Doina Cornea. In plenul Consiliului Local, in plin boicot al PSD fata de actiunile sale iresponsabile, edilul Iasului si-a permis sa isi asocieze actiunile la limita legii cu lupta martirica a Doinei Cornea, sustinand de la “anvonul” CL ca va prelau el lupta disidentei anticomuniste.

 „Mă voi lega de stâlpi, de copaci, de marginea prăpastiei dacă voi simți un curent comunist, așa cum îl percep în momentul de față în cea mai rămas din PSD. Din păcate, îmi pare rău să spun, PSD este ultima rămășiță a Partidului Comunist Român, care a trecut pragul democrației spre zilele de astăzi și a compromis România. Protestăm împotriva celor 28 de ani de hoție a României. Protestăm împotriva celor care continuă prin mijloace de tip mafiot să amenințe oameni cu demnitate, punându-i sub presiunea unor sarcini care nu li se cuvin. Este o acțiune a unui singur partid politic, PSD, care înțelege că interesele cetățenilor nu contează. Spun asta din postura mea, a fostului conducător al acestei oști”, a mai spus Mihai Chirica.

Cine este  inculpatul Mihai Chirica

De numele acestui inculpat sunt legate mai multe dosare. In Dosarul “Skoda”, instrumentat de procurorii anticorupție, in care Chirica are calitatea de inculpat, este cercetata achiziția, în mai 2013, a unor autoturisme marca Skoda pentru dotarea Poliției Locale, mașini care în realitate, potrivit procurorilor DNA, ar fi fost folosite de cei aflați la conducerea Primăriei Iași. Chirica este cel care, în calitate de viceprimar, ar fi semnat, în baza unei delegații primite de la primarul de la acea vreme, Gheorghe Nichita, caietul de sarcini aferent acestei achiziții. Documentele ar mai fi fost semnate și de directorul de investiții din cadrul Primăriei Iași, Dumitru Tomorug, dar și de fostul șef al Serviciului Administrativ, Eugen Chișcă. După finalizarea procedurii de achiziție, a cărei valoare a fost de 419.000 de lei, la Iași au ajuns patru mașini, la volanul uneia dintre ele fiind văzută Adina Samson, fosta iubită a lui Gheorghe Nichita. Tot legat de acest dosar, procurorii anticorupție i-au pus sechestru pe avere. De numele lui Chirica sunt legate mai multe scandaluri, inclusiv violente conjugale.

Cine a fost Doina Cornea

Stabilită în oraşul de pe Someş, nemulţumită de regimul comunist, la începutul anilor ’80, Doina Cornea a început să trimită scrisori de protest, peste 30 la număr, la Radio Europa Liberă şi ziarelor din Vest, în care care denunţa “sistematizarea” satelor româneşti, dărâmarea bisericilor şi politica dusă de Ceauşescu. Acest fapt a atras mânia dictatorului. Securitatea i-a pus pază la casă, iar securiştii au chemat-o la interogatoriu în celebrele beciuri în care au şi bătut-o. În noiembrie 1987, în timpul revoltei de la Braşov, a răspândit peste 150 de de manifeste de solidaritate, împreună cu fiul ei, Leontin, gest care s-a soldat cu închiderea ei în închisoare timp de două luni, demers urmat de arestul la domiciliu. Eliberarea a venit în 21 Decembrie 1989, când protestarii contra regimului comunist au ajuns la casa sa situată pe strada Alba Iulia din Cluj-Napoca şi au luat-o pe Cornea pentru a participa la manifestaţia împotriva lui Nicolae Ceauşescu deşia în stradă se trăgea. După victoria Revoluţiei, de la Bucureşti, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN), organism din care a demisionat, însă, după numai o lună, în ianuarie 1990, nefiind de acord cu transformarea acestuia în partid politic.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 3 =