Se strange latul in jurul lui Chirica si apropiatilor sai. Chirica si gasca din Dosarul Skoda, audiati de procurorii DNA

0
49

Primarul Mihai Chirica este chemat in aceasta seara, la ora 17.00, la sediul DNA pentru a da declaraţii în dosarul Skoda. Primii doi care au ajuns la sediul DNA in aceasta dimineata, in acelasi dosar, au fost Gheorghe Nichita şi Liviu Hliboceanu, fostul director al Polţiei Locale Iaşi. Toti trei au calitatea de inculpat in acest dosar in care este vorba despre achiziţia mai multor maşini Skoda, în condiţiile în care primăria nu avea dreptul, în 2013, să facă acest lucru. Achiziţia s-a făcut mascat, în numele Poliţiei Locale, instituţie ce nu a folosit nici măcar o zi aceste maşini, ci şefii din primăria municipiului Iaşi. Actele privind achiziţia au fost semnate de către Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita delegându-şi atribuţiile.
Potrivit Reporter de Iasi, Dosarul Skoda a intrat în faza inculpării suspecților. E ultimul pas înainte de rechizitoriu și trimiterea în judecată. Materialul instrumentat de DNA Iași îi acuză atât pe primarul Mihai Chirica, cât și pe fostul primar, Gheorghe Nichita, de abuz în serviciu. În total, sunt nouă persoane din Primăria Iași puse sub acuzare, printre care directorul tehnic Dumitru Tomorug și fostul director administrativ Eugen Chișcă.
Ancheta a înaintat anevoios, fiind deschisă încă din 2014, înainte de marile scandaluri „Amanta” și „UTI”, care i-au adus două dosare penale lui Gheorghe Nichita. S-ar putea spune că minora Afacere Skoda a fost „mama” tuturor anchetelor de la Primăria Iași. Prin această inculpare, Mihai Chirica primește practic „botezul” DNA. Ca viceprimar, el a semnat toate documentele de achiziție a mașinilor Skoda, în numele primarului Gheorghe Nichita. Atât de bine se înțelegeau în 2013.
REPORTER DE IAȘI a descris, în exclusivitate, toate ițele Afacerii Skoda în cursul lunii ianuarie 2017. La începutul anului 2013, conducerea Primăriei a luat decizia de a achiziționa patru autoturisme în leasing operațional, valoarea estimată, ce urma a fi suportată de la bugetul local, fiind de aproximativ 93.132 euro (fără TVA), adică 419.094 lei. Suma depășea pragul impus de o Ordonanță a Guvernului de atunci, care interzicea autorităților publice locale să cumpere mașini mai scumpe de 18.000 de euro (cu TVA inclus).
La Iași, însă, întregul aparat birocratic s-a pus în mișcare pentru a cumpăra mașini mai scumpe decât impunea Guvernul. Informația prezentată în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI, în urmă cu șase luni, a fost că achiziția s-a făcut inițial direct de către Primăria Iași (ordonator principal de credite), aceasta fiind și cea care a înmatriculat autoturismele la Poliția Rutieră. Ulterior, după un control al Curții de Conturi, toată procedura a fost reluată, prin acte antedatate, achiziția fiind mascată ca o necesitate a Poliției Locale (ordonator terțiar de credite). Se spera astfel să se asigure legalitatea, deoarece Ordonanța de Guvern permitea autorităților de ordine publică să achiziționeze mașini mai scumpe de 18.000 de euro.
Această informație nu a fost confirmată ieri de niciunul din actorii implicați în dosarul de la DNA. Datele obținute până la această oră de REPORTER DE IAȘI arată că procurorii invocă un referat de necesitate întocmit de Liviu Hliboceanu, fost șef de dispecerat la Poliția Locală, pe 1 februarie 2013, ca prim act al demarării operațiunii.
Pe 12 februarie, directorul tehnic Dumitru Tomorug și șeful Serviciului Administrativ, Eugen Chișcă, au întocmit caietul de sarcini în vederea realizării licitației. DNA acuză că licitația a fost trucată, specificațiile fiind adaptate pentru un singur furnizor: Open Service SA, dealerul Skoda din Iași. Chișcă este acuzat atât de abuz în serviciu cât și de conflict de interese, socrul său având acțiuni la Open Service. De altfel, în ultimii 10 ani, conducerea Primăriei „s-a plimbat” doar în mașini Skoda.
S-au cumpărat trei Skoda Octavia (pentru cei doi viceprimari și secretarul Consiliului Local) și o Skoda Superb pentru primar. Procurorii acuză încălcarea premeditată a legii, deoarece Poliția Locală n-a intrat niciodată în posesia acestor mașini, acestea fiind conduse din prima zi și până în ianuarie 2017, când scandalul a devenit public, doar de cei aflați în conducerea Primăriei.
Mai mult, Hliboceanu n-avea niciun drept să semneze referatul de necesitate, acesta fiind atributul directorului Poliției Locale sau al adjunctului acestuia, deci actul era nul.
Investiția a fost prevăzută în proiectul de buget local din 2013, cu suma de 419.000 de lei, deși Ordonanța de Guvern 34/2009 interzicea acest lucru. Referatul pentru aprobarea achiziției avea avizul mai multor șefi de Servicii și purta semnătura lui Mihai Chirica, în numele lui Gheorghe Nichita. DNA reține în materialul probator că Poliția Locală avea personalitate juridică și serviciu propriu de achiziții publice, putând astfel face în nume propriu această investiție.
Între Primărie și Poliția Locală nu s-au găsit procese verbale de predare-primire a mașinilor, iar foile de parcurs erau doar ale demnitarilor din fruntea administrației locale.
De-a lungul întregului proces de achiziție – întocmire caiet de sarcini, lansare achiziție, evaluarea ofertei și înregistrarea mașinilor – primarul Gheorghe Nichita își delegase atribuțiile către viceprimarul Mihai Chirica, acesta semnând toate referatele. DNA a calculat o pagubă în cuantum de 411.370 de lei prin achiziția celor patru mașini, valoare stabilită până la data de 23 august 2016.
În cursul zilei de marți, 4 iulie, și miercuri, 5 iulie, procurorii a chemat Lotul „Skoda” la sediul DNA pentru comunicarea Ordonanțelor de extindere a urmării penale. Nouă suspecți au devenit inculpați. În paralel, cu circa 10 zile înainte, DNA solicitase Oficiului de Cadastru identificarea bunurilor imobiliare ale inculpaților, în vederea instituirii sechestrului asigurator.
Marți, la DNA au putut fi văzuți venind Eugen Chișcă, fost șef al Serviciului Administrativ, și Doina Florescu, angajată a Primăriei, însoțiți de avocatul Gheorghe Șuhan. Cei doi inculpați nu au dorit să dea declarații.
Miercuri erau așteptați la DNA și Liviu Hliboceanu, fost șef Dispecerat Poliția Locală, și fostul primar Gheorghe Nichita. Amândoi sunt apărați de avocatul Ionel Nechita. „Față de încadrarea juridică pentru care au fost inculpați, clienții mei se prevalează de dreptul la tăcere, pentru că înscrisurile vor demonstra implicarea sau neimplicarea în fenomenul infracțional”, a fost declarația avocatului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 3