Sistemul centralizat de termoficare se extinde in Bucium si Copou. Cele mai reprezentative institutii devin clienti ai Veolia Energie Iasi

0
60

Primaria Municipiului Iasi a lansat recent, in parteneriat cu Veolia Energie Iasi S.A.,  proiectul de extindere a sistemului centralizat de termoficare in zone care nu au fost prevazute cu aceasta sursa de alimentare cu energie termica inca de la darea in folosinta. Este vorba, in principal, de  proiectele „Copoul Verde” si „Bucium”.

Pe ordinea de zi a CL avem doua proiecte care vizeaza dezvoltarea in continuare a sistemului de termoficare. Unul dintre ele vizeaza dezvoltarea sistemului de termoficare spre zona Bucium, celalalt spre zona Copou. Din aproape in aproape sistemul de termoficare centralizat, mai ales cel de  la Iasi, care este un exemplu national, devine tot mai eficient din punct de vedere economic, dar mai ales din punct de vedere al proiectie mediului. Avem doua proiecte de hotarare care vizeaza dezvoltarea sistemului de termoficare in cartiere care nu au avut niciodata un asemenea sistem si, de asemenea, un alt proiect pe care vrem sa-l avansam prin finantare de la bugetul de stat, privind reabilitarea magistralei de legatura dintre CET Holboca si Iasi, a carei finantare s-a facut tot prin alocari de la bugetul de stat si consideram ca este necesar sa continuam. Sunt cca 11 km de retea de termoficare pe un program pe 3 ani, valoare estimata a investitiei in programul termoficare caldura si confort 27.5 mil lei, estimare pe cca 3 ani. In zona Copou intentionam racordarea  in special a unor institutii publice, spitale, universitati, spatii de cazare. In zona Bucium avem in vedere Institutul de Psihiatrie Socola, DSP, in zona celor 11 blocuri ANL, hoteluri din reteaua privata si, desigur, si alte institutii, inclusiv unele de ordin privat”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul „Copoul Verde” presupune extinderea termoficarii centralizate in acest cartier de la cladirile Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” pana la Corpul A al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. Avem in vedere prelungirea Magistralei 2 de termoficare si racordarea cladirilor mari din acea zona direct la conducta magistrala, cu modul termic individual.

Proiectul „Bucium” presupune extinderea termoficarii in acest cartier de la intersectia Bulevardului Socola cu Bulevardul Poitiers si Strada Trei Fantani si pana la Blocurile ANL si la Institutul de Psihiatrie „Socola” prin prelungirea Magistralei 4 de termoficare si conectarea cladirilor mari tot direct la conducta magistrala, cu modul termic individual.

Finantarea proiectului de extindere a sistemului centralizat de termoficare va fi asigurata prin Programul „Termoficare – Caldura si Confort” derulat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, program ce pune la dispozitie Municipalitatilor sume destinate sistemelor de termoficare, pentru lucrari de inlocuire de conducte si echipamente sau de prelungire a retelelor de alimentare cu energie termica. Aplicatia pentru finantare va fi depusa de Primaria Iasi imediat dupa aprobarea bugetului pe 2017.

Investitia, estimata la valoarea de 22,3 milioane de lei cu TVA, va fi asigurata astfel:

70% de catre MDRAPFE,

30% de catre Primaria Municipiului Iasi, insa aceasta suma va fi rambursata de Veolia Energie Iasi ca redeventa suplimentara in cadrul contractului de concesiune, asa cum s-a stabilit recent cu reprezentantii operatorului.

 Principalele obiective propuse prin acest proiect:

– dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare prin castigarea de noi clienti, fapt ce va duce la noi scaderi ale tarifului gigacaloriei pentru toate categoriile de clienti;

– contributia la cresterea independentei energetice a orasului;

– protectia mediului inconjurator prin oferirea unei solutii energetice prietenoase cu mediul si cu un impact pozitiv asupra calitatii aerului si a vietii iesenilor.

Au fost identificati 49 de clienti potentiali, din care au fost selectati 36: spitale; universitati; hoteluri, pensiuni si restaurante; blocuri de locuinte; sedii administrative; etc. Consumul estimat al acestora este de      24 700 Gcal/an, adica echivalentul a 5 000 de apartamente. Exista deja acorduri de racordare de la clienti ce reprezinta echivalentul a 2 250 apartamente:

– Copou: Spitalul CFR, Spitalul Militar, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu”, Scoala Sanitara Postliceala „Grigore Ghica Voda”, Cladirea Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor, Cladirea AJOFM, Casa de Cultura a Studentilor, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” – Corpul A din cadrul Palatului Universitar de pe Bdul Carol I si Corpul C de pe Str. Gen. Berthelot;

– Bucium: Institutul de Psihiatrie “Socola” (25 de cladiri), Directia de Sanatate Publica pentru cele 11 Blocuri ANL, Hotel “Bellaria”, “Pleiada” Boutique Hotel ,  Exonia (cladire de birouri), Restaurant “Casa Lux”, trei blocuri de locuinte.

Prin acest proiect, Primaria Municipiului Iasi isi indeplineste o obligatie asumata prin contractul de concesiune semnat cu Veolia: aceea de a reface izolatia termica a magistralei de legatura dintre CET Holboca si CET Tudor. Este vorba despre un traseu de 11 km, deci de 22 km de conducte tur si retur ce conecteaza CET Holboca de oras.

Obiectivul principal al investitiei este imbunatatirea eficientei energetice a conductelor respective, ce se va traduce prin scaderea pierderilor de energie pe aceasta magistrala. Un alt impact pozitiv al acestor lucrari este cel legat de protectia mediului inconjurator: odata cu cresterea eficientei pe cei 11 km de traseu de magistrala cu diametrul Dn 1100 mm, va scadea cantitatea de energie termica produsa operatorul de termoficare si, prin urmare, si cantitatea de combustibil folosit, deci se va contribui in mod pozitiv la protejarea mediului inconjurator.

Investitia, estimata la valoarea de 27,5 milioane de lei cu TVA, va fi asigurata tot in cadrul Programului „Termoficare – Caldura si Confort”, astfel: 70% de catre MDRAPFE, 30% de catre Primaria Municipiului Iasi.

Lucrarile se vor realiza de-a lungul a 30 de luni si se estimeaza ca vor fi incheiate la sfarsitul anului 2019. Acestea vor consta in inlocuirea izolatiei clasice existente cu izolatie termica cu semicochilii. Pe langa coeficientul de conductivitate termica mai mic al spumei poliuretanice, se estimeaza o imbunatatire a activitatii de intretinere si mentenanta datorita faptului ca protectia izolatiei nu poate fi sustrasa, izolatia nu se taseaza si conducta de otel este mai bine protejata.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 6 = 1