Stadiu avansat pentru proiectul de extindere a sistemului de termoficare in cartierele Bucium, Copou si in zona centrala a Iasului

0
53

In data de 27 aprilie 2017, Municipiul Iasi a depus la MDRAPFE aplicatia pentru finantarea acestui proiect in proportie de 70% (alaturi de cel privitor la refacerea izolatiei de pe magistrala de legatura dintre CET Holboca si CET Tudor).

“In urma cu doua saptamani, reprezentantii unitatii de management al Programului Termoficare 2006 – 2020, caldura si confort” ne-au confirmat faptul ca aplicatia Municipiului Iasi a fost validata de comisia interministeriala responsabila cu evaluarea proiectelor depuse. In prezent, se asteapta semnarea ordinului de ministru prin care se aloca sumele aprobate drept co-finantari din partea MDRAPFE. Speram ca acest lucru sa se intample pana cel tarziu pe 23 iunie”, a declarat primarul Mihai Chirica.

In paralel, echipa Veolia – care asigura expertiza tehnica in cadrul acestor proiecte – a demarat elaborarea partii tehnice din cadrul documentatiei necesare PMI pentru lansarea licitatiilor de proiectare si executie a lucrarilor, odata ce ordinul de ministru pentru alocarea finantarii este publicat in Monitorul Oficial. Finalizarea acestei documentatii tehnice este estimate la sfarsitul lunii iunie 2017.

Estimarea initiala in ceea ce priveste extinderea sistemului centralizat de termoficare in Bucium, Copou si zona centrala a orasului era ca se vor racorda 36 de clienti cu un consum estimat la 24 700 gigacalorii/an (adica echivalentul a 5 500 de apartamente).

Intre timp, proiectul a luat o amploare mai mare: echipa noastra a reusit semnarea a 50 de acorduri de racordare cu clienti al caror consum estimat este de 36 200 Gcal/an, adica echivalentul a 8 050 de apartamente.

Noii clienti ai Veolia, echivalentul a  12 780 de apartamente

Clientii care au acordat increderea lor in vederea conectarii la termoficarea centralizata in cadrul Programului national “Termoficare” sunt:

Bucium: Institutul de Psihiatrie “Socola” (25 de cladiri), Directia de Sanatate Publica pentru cele 11 Blocuri ANL, Hotel „Bellaria”, „Pleiada” Boutique Hotel ,  societatea Exonia (Artis Design – cladire de birouri), restaurantul „Casa Lux”, trei blocuri de locuinte, „Niciman”, Moldotrans – reprezentanta „Seat”, complexul comercial „Pasarea Phoenix”, cladirea „Dream Fitness”, pensiunile-restaurant „La Playa” si „La Palia”, tipografia „Crescento”, fabrica de ferestre „AKT”, asociatia de proprietari Bucium 22;

Copou: Spitalul „Cai Ferate” (deja a fost racordat), Scoala Sanitara Postliceala „Grigore Ghica Voda” (deja a fost racordat), Spitalul Clinic de Urgenta Militar „Dr. I. Czihac”, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” (este in curs de racordare), Cladirea Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi, Casa de Cultura a Studentilor, sediul Directiei de Sanatate Publica, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” – Corpul A din cadrul Palatului Universitar de pe Bdul Carol I si Corpul C de pe Str. Gen. Berthelot, Institutul de Medicina Legala, Arhivele Nationale, Casa de Asigurari de Sanatate, Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”, Fundatia “Hecuba”, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Iasi, Institutul Regional de Oncologie, Universitatea de Arte Plastice, Decorative si Design, Spitalul Parhon, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (10 cladiri pentru cursuri, camine studentesti si cantina), Caminul de batrani “Sfanta Cuvioasa Parascheva”;

Zona centrala: Hotelul “Il Primo”, blocul de locuinte ce se va construi in imediata sa vecinatate, 3 cladiri ale Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (Akademos, Gradinita “Junior” si caminul de studenti de langa Mitropolie).

In afara de acordurile de racordare semnate si mentionate mai sus, mai sunt in curs de conectare clienti ce reprezinta echivalentul a 1 430 de apartamente:

– din fonduri proprii ale Veolia Energie Iasi: Newton Residence Tatarasi (3 blocuri noi cu 360 de apartamente), 3 blocuri private ce se vor construi pe Strada A.O. Teodoreanu 55A (langa Carrefour Felicia), Gymbox,

– de la bugetul local: 4 institutii de invatamant din subodrinea PMI (Colegiul National “Mihai Eminescu”, Scoala “Marzescu”, Gradinitele PP26 si PP1).

Clientii aflati in curs de racordare si viitorii clienti din cadrul proiectului de extindere in Bucium, Copou si zona centrala reprezinta echivalentul de consum anual a 9 480 de apartamente. Acestia se vor adauga clientilor racordati sau rebransati la sistemul centralizat de termoficare in ultimii trei ani (echivalentul a 3 300 de apartamente).

In total, este vorba despre noi clienti ce reprezinta echivalentul a 12 780 de apartamente, ceea ce demonstreaza ca avantajele termoficarii centralizate incep sa aiba din ce in ce mai multa credibilitate in ochii comunitatii locale:

– independenta totala in alimentarea cu energie termica prin racordarea direct la magistrala de termoficare, cu modul termic individual;

– siguranta in functionare, in conditiile in care modulul termic racordat la magistrala de termoficare nu prezinta niciun fel de risc de operare;

– economiile de consum si, deci, de costuri: odata cu racordarea la termoficarea centralizata, factura anuala la energie termica va scadea, generand importante economii recurente;

– protectia mediului inconjurator: imbunatatirea calitatii aerului si, prin urmare, cresterea calitatii vietii tuturor cetatenilor orasului prin eliminarea a numeroase surse individuale pe gaze naturale ce polueaza aerul in mod direct;

– dezvoltarea durabila a comunitatii iesene: racordarea acestor cladiri la termoficarea centralizata reprezinta o contributie majora adusa la dezvoltarea integrata a comunitatii, cu grija pentru cetatenii orasului si nevoile lor actuale, si in deplin respect fata de generatiile viitoare.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 53 = 54