Turneul „Muzica Palatelor României” ajunge la Iași

0
57

Cea de-a IV-a ediție a Turneului „Muzica Palatelor României” include trei concerte extraordinare în edificii monument istoric din județul Iași: Palatul Culturii, Muzeul Unirii și Castelul Sturdza de la Miclăușeni. Evenimentele sunt organizate de Asociația Culturală „Pro Valores”, având ca parteneri Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Centrul Social Cultural „Sf.Ilie” – Miclăușeni, în cadrul unui proiect co-finanțat de Institutul Cultural Român și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Protagonistul evenimentului itinerant – acordeonistul Fernando Mihalache, însoțit de două instrumente deosebit de spectaculoase, rar prezente pe scenele clasice ale României: acordeon și bayan – vă propune un periplu unic, plin de frumuseți sonore care străbat veacurile. Vor răsuna opusuri de la Bach la Richard Galliano, de la Mozart la Eugen Doga și Astor Piazzolla.

Concertele vor avea loc după următorul program:

  • duminică, 23 septembrie, ora 18.00, Castelul „Sturdza” de la Miclăușeni;
  • marți, 25 septembrie, ora 18.00, Palatul „Cuza” – Muzeul Unirii din Iași;
  • miercuri, 26 septembrie, ora 18.00, Palatul Culturii din Iași.

Fernando Mihalache este unul dintre puținii interpreți români ai acordeonului care au reușit să pătrundă pe scenele de concert. A obţinut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică Bucureşti în anul 2011 Calitățile sale remarcabile îi permit să abordeze o mare varietate de genuri și stiluri muzicale – o recunoaștere a acestui fapt constituind-o prezența sa pe scena Festivalului „George Enescu”, dar și a “Jazz Blues& More”, “The Sound of Spring” etc. Unul dintre cele mai importante proiecte ale sale este “Traffic Strings”, materializat cu un compact disc în 2009. Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, pune bazele “Accord Vibes”, un proiect de anvergură (acordeon şi vibrafon), unic în România. Un alt proiect interesant prin asocierea timbrală (flaut, acordeon, pian şi contrabas), cât şi prin repertoriul abordat, este “Maxim Quartet”. Acum se află în fața primului turneu solo, o adevărată provocare artistică pe care nu trebuie să o ratați.

Evenimentele sunt caritabile, toate fondurile strânse prin donații la manifestările amintite fiind destinate campaniei „Viitorul artei”, având ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valoroși. Intrarea la concerte este liberă și se face în limita locurilor disponibile.

Turneul „Muzica Palatelor României” va continua astfel: Cetatea de Scaun a Sucevei (joi, 27 septembrie, ora 18.00), Palatul Manuc Bey de la Hîncești – Republica Moldova (vineri, 28 septembrie, ora 17.00), Palatul „Teodor Cincu” – Muzeul de Istorie din Tecuci (sâmbătă, 29 septembrie, ora 18.00), Palatul Episcopal din Galați – Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos (duminică, 29 septembrie, ora 17.00).

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

92 − = 87