VIDEO. „Geţii: Superstiţii şi Război“, primul serial românesc despre geto-daci, cu protagonisti din Iasi

0
76

Membrii grupului de reconstituire istorica Furor Getorum – Furia Getilor, parte din Asociatia Culturala Geto-Dacii din Moldova, au initiat un proiect inedit menit sa readuca in atentia publica istoria inaintasilor nostri. Este vorba despre realizarea unui serial, in premiera dupa 1989 in Romania, despre geti, dupa scenariul lui Daniel Roxin. Proiectul este cu atat mai inedit, cu cat un film despre istoria geto-dacilor nu a mai fost realizat de zeci de ani, iar parte la realizarea unui astfel de film vor fi si iesenii din Asociatia Culturala Geto-Dacii din Moldova, ce au filmat zile la rand intr-o padure de langa Targoviste, alaturi de echipa de productie.

“De peste 35 de ani, în România nu s-a mai realizat un film artistic care sa dezvolte teme antice din istoria acestor meleaguri. Filmele Dacii (1967), Columna (1968) si Burebista (1980) mai exista doar în amintirea generatiilor care astazi au 50-60-70 de ani. Majoritatea celorlalti nu au vazut probabil niciodata un film cu actiunea plasata în timpul glorios al înaintasilor nostri geto-dacii. Dar acest gol artistic va fi umplut în curând, pentru ca de ceva vreme lucram la concretizarea unui proiect cinematografic foarte mare, menit sa valorifice temele generoase ale istoriei noastre antice. Într-o luna si jumatate, veti putea viziona un prim teaser al acestui film. Un film care este sprijinit de câtiva dintre marii actori ai scenei si cinematografiei românesti: Dorel Visan, Florin Zamfirescu, Mihai Gruia Sandu”, a aratat Daniel Roxin in prezentarea proiectului cinematografic.

Povestea

Filmul scoate la iveala detalii si intamplari pe teritoriul Daciei din secolele V- VII i.e.n. “«Getii: Superstitii si Razboi» spune povestea lui Vezina, cel care va ajunge mâna dreapta a lui Decebal. Povestea spectaculoasa a razboaielor daco-romane începe în anul 80 e.n., în zona sudcarpatica în inima unui trib getic condus de batrânul Zuras si cei trei fii ai sai, Brassus, Davos si mezinul Vezina. Iarna crâncena si gerul naprasnic anunta noi campanii militare ale getilor împotriva triburilor dusmane aliate romanilor. Dupa moartea lui Zuras, condusi de neînfricatul Brassus, razboinicii geti jefuiesc un trib de Buridavensi, clienti ai Romei, unde, spre uimirea tuturor, gasesc o comoara fabuloasa de aur si argint. Vestea despre isprava getilor lui Zuras se raspândeste repede printre celelalte triburi, ajungând pâna la regele Duras si sprijinul sau Diurpaneus. Tensionarea relatiilor getilor cu acvila Romei culmineaza cu marea campanie condusa de catre Duras, Diurpaneus, împreuna cu Vezina, împotriva guvernatorului roman al Moesiei, Oppius Sabinus, în iarna lui 85/86. Sezonul 1 din «Getii: Superstitii si Razboi» atinge apogeul cu lupta de la Tapae din anul 87, unde Legiunea a V-a Aludae, condusa de generalul Cornelius Fuscus, prefectul pretoriului, este decimata, iar dacilor lui Diurpaneus – care devine marele regele Decebalus (cel puternic’ sau cel viteaz), li se ofera o pace mai mult decât favorabila din partea împaratului Domitianus. Conceptul serialului are la baza atât cadrul istoric al razboaielor daco-romane, cunoscute din izvoarele antice, cât si mitologia veche româneasca, prin care se aduce la viata o societate dacica plina de obiceiuri stravechi, ritualuri, superstitii, descântece si credinte. În serialul Getii, realitatea istorica se împleteste cu magia si misticismul stramosilor nostri, conturând o poveste epica plina de dramatism – cu iubiri, tradari, bucurii si dezamagiri, victorii si înfrângeri”, este descrisa oficial pelicula.

Din distributie fac parte si iesenii Constantin “Castor” Lapusneanu, specialist in tatuaje si body piercing, si fratele acestuia, Eugen “Gelu” Lapusneanu, membri ai trupei rock God. Pe de alta parte, fratii Lapusneanu sunt recunoscuti si pentru faptul ca s-au implicat in proiecte care au vizat reconstituirea unor vechi asezari la scara reala sau reproducerea cu fidelitate a obiectelor din acea vreme.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 37 = 46