Local

Au facut-o de oaie! Bisnita, evaziune si gratare congelate la Targul „Alege oaia”

By Redacția

January 24, 2018

Prima editie a Targului „Alege oaia”, organizat in parcarea Prefecturii Iasi, a fost un fiasco. Sub semnul unei premeditate batai de joc la adresa clientilor s-au evidentiat in primul rand cei doi agenti economici care vindeau produse de oaie la gratar. Micii si carnatii erau congelati pe interior, ca de altfel si chiflele pe care le aruncau pret de cateva secunde pe gratarul incins, sa se parpaleasca la suprafata, dar in spatele pojghitei de produs cald se ascundea o adevarata capcana pentru dinti si stomac. De parca nu era de ajuns acest aspect, dublat si de lipsa bonurilor fiscale, preturile au fost destul de piperate in raport cu calitatea si cantitatea. Un mic congelat, mare cat policele de la mana, costa 3 lei, in timp ce carnatii se dadeau la 8 lei suta de grame. Pentru a scutura frigul din oase dupa un astfel de ospat polar, consumatorul trecea, vrand nevrand, pe la cazanul cu vin fiert unde mai lasa 4 lei pentru un pahar de vin din surcele, dar …fierbinte. Cat priveste produsele traditionale din oaie, scoase spre vanzare in cele 16 casute (n.r. din cele 16 casute, doar la 6 se putea gasi produse de oaie, restul avand dulceturi, vase de ceramica, grisine sau produse de alta origine animala, care pot fi gasite in mod curent in rafturile magazinelor), mare parte dintre ele erau atat de inghetate incat nici nu puteau fi gustate, asta in cazul in care producatorul avea o astfel de deschidere spre client. De mentionat este faptul ca la majoritatea casutelor se cumparau produsele pe incredere sau pe sporovaiala producatorului, nu pe gustate, cum se intampla la un targ de produse traditionale. Acest targ, menit sa promoveze consumul de carne de oaie, a fost organizat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, in parteneriat cu Instituția Prefectului – județul Iași, Consiliul Județean Iași, Direcția pentru Agricultură Județeană Iași și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași.

Radu SEICARU