Anchete

Contract public de 21 de milioane de euro servit pe tavă unei găști de golani care distrug străzile și sănătatea ieșenilor. Lucrare cu dedicație marca Conest-Erbașu

By Redacția

May 22, 2025

De peste șase luni, strada Milcov din cartierul Alexandru cel Bun e scena unui haos urban orchestrat sub acoperirea unui contract public de milioane. În loc de dezvoltare, cetățenii primesc praf, zgomot și amenințări de la indivizi dubioși angajați pe o lucrare cu iz de combinație grea. În tot acest timp, autoritățile se fac că plouă, iar firma favorită a Primăriei Iași, Conest SA, merge mai departe nestingherită, în ciuda unui istoric pătat de întârzieri și execuții de mântuială.

Pe strada Milcov nu se mai doarme. Nu din cauză că e vreo zonă centrală agitată, ci pentru că derbedeii contractați pe bani europeni de către ApaVital SA își fac veacul de aproape jumătate de an pe un șantier deschis pentru schimbarea rețelei de apă canal, înconjurați de utilaje obosite, huruitoare, și miros de motorină de peste Prut, fără să avanseze în lucrare, ci doar în nesimțire. O lucrare estimată la 21 de milioane de euro – dintr-un proiect mai amplu de 500 de milioane finanțat din fonduri europene – s-a transformat într-un coșmar pentru locuitorii unui cartier ieșean.

Muncitori fără salopete inscripționate, agresivi și cu tatuaje de cocalari la vedere

Zilnic, prin zona afectată își fac veacul indivizi în trening, ochelari de soare și tatuaje care amintesc mai degrabă de galeria unei echipe de fotbal decât de o echipă de construcții. Niciunul nu poartă echipament de protecție sau vreun însemn care să indice că lucrează pentru Conest SA sau partenerii săi de la Construcții Erbașu. Lucrează când și cum vor, deseori agasând verbal trecătorii sau vecinii nemulțumiți.

Șantierul e dotat cu un excavator ruginit și două autovehicule care nu ar trece nici cel mai indulgent ITP – una având număr de Germania, de parcă ar fi fost recuperată direct dintr-un cimitir auto. Zgomotul e permanent, lucrările sunt fragmentate, iar termenul de execuție de 20 de luni e deja compromis după nici șase luni de tergiversări.

Fără oameni, fără utilaje, dar cu buzunarele pline

Licitația organizată de ApaVital SA – compania de apă-canal a județului – a fost o formalitate. O singură ofertă a fost depusă, cea a asocierii dintre Conest SA și Construcții Erbașu SRL, două firme deja abonate la contracte publice, cunoscute pentru execuții grăbite și abateri de la graficul contractual. Conest, firmă de casă a administrației Chirica, pare să aibă monopol în zona lucrărilor cu fonduri europene din municipiu.

În realitate, Conest nu are capacitatea logistică sau umană să susțină toate contractele pe care le câștigă. Firma licitează în cascadă și, odată ce obține contractul, începe să caute subcontractori, de regulă din zona gri a economiei. Așa se explică prezența echipelor de indivizi dubioși, fără niciun fel de etică profesională, pe șantiere precum cel din strada Milcov.

Ne-au urlat că e șantierul lor și că putem să ne mutăm dacă nu ne convine. Flegme, bășini, înjurături, degete înfipte în nas și câte două lopeți date în scărbă pe zi. E bătaie de joc, nu lucrare”, spune revoltat un locatar de pe strada Milcov.

În tot acest timp, Primăria Iași și Poliția Locală sunt ocupate cu amenzile pentru locurile de parcare. Unitățile de monitorizare a lucrărilor din cadrul municipalității nu mișcă un deget în fața mafiei contractuale. „E firma de casă, nu ne putem băga peste ea”, spun pe surse angajați ai instituțiilor care ar trebui să vegheze la buna desfășurare a lucrărilor.

Extinderea rețelei de apă și canalizare ar trebui să acopere zeci de străzi din Iași, inclusiv Milcov, Petre Țuțea, Hatman Șendrea, sau bd. Nicolae Iorga. În documentații, totul sună european. În teren, e ca în Ferentari. Cu munci mimate, nervi întinși, barbugii care se cred șefi de șantier și utilaje care de-abia se târăsc.

Într-un oraș sufocat de combinații și clientelism politic, lucrările de pe strada Milcov e doar o mostră. O ilustrare clară a modului în care banii europeni sunt tocați în disprețul cetățeanului. Conest SA și partenerii săi livrează mizerie pe bani mulți, în timp ce autoritățile închid ochii și deschid buzunarele pentru comisioane.

Radu SEICARU