Mozaic

Cum poate fi remediată imaginea României la C.E.D.O.? Garanțiile procesuale din noile modificări la Codul de procedură penală ar putea remedia imaginea României la C.E.D.O.

By Redacția

August 06, 2018

Chiar dacă unele dintre succesivele modificări la Noul Cod de Procedură Penală par a fi sunt concepute „cu dedicație”, altele ele pot avea totuși un rol esențial de termen lung, dând o nouă valoare – efectivă, principiilor dreptului penal, esențiale pentru o justiție sănătoasă, consideră avocatul Simona Duma, directorul executiv al Centrului European pentru Apărarea Drepturilor Victimelor .

În opinia specialistului, multe dintre aceste modificări asigură protecția individului împotriva posibilelor abuzuri ale autorităților judiciare, abuzuri care din păcate există cu prisosință, așa cum au fost devoalate de mass-media, dar și dovedit într-un număr record de cauze judecate de C.E.D.O., unde România a înregistrat un număr foarte mare raportat la numărul de locuitori – de 1352 de condamnări, dintre care 437 pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil.

“Unul dintre principiile fundamentale ale procesului penal modern este prezumția de nevinovăție, orice persoană fiind considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției ei pe baza de probe. Legea prezuma că probele care pot răsturna prezumția de nevinovăție trebuie să fie legale, dar experiența a arătat că nu toate organele abilitate au înțeles acest concept – de legalitate a probei – și de aici apare necesitatea adăugării propuse și dezbătute acum în spațiul mediatic, cu privire la o nouă cauză de admisibilitate a revizuirii cum ar fi legalitatea probelor care au dus la stabilirea vinovăției”, afirmă avocatul Simona Duma, directorul executiv al C.E.A.D.V., cu experiență de peste 20 de ani în magistratură și avocatură (România și Uniunea Europeană) în dosarele C.E.D.O.

Centrul European pentru Apărarea Drepturilor Victimelor, conform statutului asumat, susţine promovarea drepturilor omului, ca fundament al protecţiei drepturilor victimelor, intervine prin acţiuni concrete şi elaborează rapoarte asupra drepturilor omului şi în special ale victimelor, inclusiv rapoarte de caz. CEADV trece în revistă câteva modificări despre care apreciază că vor facilita diminuarea numărului dosarelor în care s-ar putea constata încălcarea Convenției E.D.O. și implicit vor scădea numărul condamnărilor României la C.E.D.O., astfel contribuind la reabilitarea imaginii justiției din țara noastră:

Rămâne de văzut dacă și care dintre modificările succesive la Noul Cod de Procedură Penală vor deveni norme de procedură penală cu impact asupra diminuării numărului victimelor abuzului judiciar, pentru că, spune Avocatul Duma Simona: „Statului de drept i se interzice să judece strâmb, pentru a nu deveni chiar el un abuzator care provoacă victime ale sistemului