Național

Cum ținem scolile deschise in conditii de siguranta pentru copii si cadre didactice in perioada pandemiei?

By Redacția

October 19, 2021

Federația Coaliția pentru Educație susține, descentralizarea deciziei privind modul de continuare a procesului educațional la nivelul Consiliilor de Administrație, argumentele în acest sens fiind prezentate aici la finalul lunii septembrie 2021. Pentru a sprijini adoptarea de decizii informate la nivelul Consiliilor de Administrație, considerăm că este necesară o analiză generală de evaluare a riscurilor, cu indicatori clari, care poate fi utilizată de către toate unitățile de invatamant.

Având în vedere forța valului 4 al pandemiei cu Coronavirus precum și rata mică de vaccinare și testare, subliniem că este necesar ca Institutul Național de Sănătate Publică, prin structurile teritoriale – direcțiile județene și a municipiului București – să poată decide modalitățile de încetinire a răspândirii virusului în funcție de specificul comunităților (e.g. frecvența circulațiilor). Decizia de suspendare a cursurilor cu prezență fizică trebuie anunțată și pregătită din timp și trebuie să țină cont de specificul vârstei elevilor și de nevoile lor de învățare, precum și de nevoile de siguranță fizică și emoțională pentru elevi, profesori și familiile acestora. În plus, pentru a încetini răspândirea virusului și a asigura predictibilitatea organizării procesului educațional, este optim să fie stabilit și respectat un prag de incidență peste care decizia de menținere a cursurilor în format fizic sau on-line, să fie luată exclusiv de autoritățile cu atribuții în sănătate publică. Este important ca această decizie sa fie luată pe baza informațiilor de pană acum din România și a altor modele de acțiune din Europa.

Pentru prevenirea și gestionarea riscurilor la nivel local, Coaliția pentru Educație propune o serie de recomandări și un instrument (matrice) de analiză a riscului la nivel de unitate de învățământ. Această matrice a fost verificată cu cinci școli din Călărași, Prahova, Buzău și Ilfov, atât publice, cât și private. Adițional ambele documente au fost trimise spre consultare și feedback și către doctori epidemiologi, de familie și școlari  În urma feedbackului primit, apreciem că instrumentul poate fi util pentru Consiliile de Administrație ale școlilor ca bază pentru fundamentarea deciziilor la nivel local. De asemenea, poate fi folosit în discuțiile între: directorul unității de învățământ, primărie, ISJ și CJSU. Mai mult, considerăm oportun ca discuția să fie purtată la nivelul fiecărui actor implicat inclusiv la nivel de politici publice și Guvern – miza fiind  – cum ținem școlile deschise în condiții de siguranță.

Recomandările noastre și instrumentul pentru analiza riscului (matricea) sunt perfectibile. Atât lista recomandărilor, cât și lista din matrice cu indicatorii pot fi completate. Propunerea de mai jos este o reprezentare concretă a procesului nostru de reflecție despre modul în care putem menține școlile deschise în condiții de siguranță.

Apreciem orice contribuție pe care ne-o puteți trimite pe email la info@coalitiaedu.ro.

Recomandări pentru Consilii de Administrație & Directori :

  Recomandări pentru profesori

 Imunizare prin vaccinare cu schemă completă, cu excepția cazurilor în care există contraindicații.

Recomandări pentru elevi:

Recomandări pentru părinți:

Recomandări la nivel de ISJ:

Recomandări la nivelul Primăriei:

Recomandări la nivelul Ministerului Educației:

Recomandări la nivelul Ministerul Sănătății/DSP:

În ceea ce privește politicile la nivel macro, considerăm că testarea trebuie să fie GRATUITĂ, ACCESIBILĂ și să fie operaționalizată urgent. De asemenea, este esențială ca vaccinarea personalului medical și a altor categorii de personal esențial să devină obligatorie, cu excepția cazurilor care prezintă contraindicații. Această categorie cuprinde: personal medical, armată, jandarmerie, poliție, pompieri, cadre didactice și personal auxiliar, personalul bisericii – clerici și funcționari, personal din servicii sociale, HORECA si retail. De analizat inclusiv opțiunea vaccinării obligatorii în rândul părinților, cu excepția persoanelor care prezintă contraindicații.

De ce este important sa facem acest demers?

 Propunerile Coaliției pentru Educație vin în contextul în care:

  1. Dinainte de pandemie situația copiilor din România din punct de vedere social și educațional arăta așa:
  1. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a luat decizia, pe care o salutăm și o susținem, de a menține școlile deschise, chiar dacă ratele de infectare depășesc 6 cazuri la 1000 de locuitori, cu transferarea deciziei privind menținerea cursurilor cu prezență fizică la nivelul Consiliilor de Administrație, ținând cont de nevoile copiilor;
  2. Prioritatea noastră trebuie să fie atât starea de sănătate a copilului, cât și reducerea abandonului școlar și scăderea gradului de analfabetism funcțional;
  3. Majoritatea statelor europene a avut ca prioritate menținerea deschisă a școlilor investind în acest rezultat indiferent de costuri (model Austria);
  4. România și-a asumat la nivel prezidențial strategia de reformă România Educată, care nu poate fi implementată atâta vreme cât continuăm să organizăm activitatea școlilor în format on-line, înregistrând pierderi tot mai mari în învățare, și creșteri ale abandonului școlar;
  5. Suntem în al treilea an școlar în care avem aceleași probleme și este nevoie să privim structural ceea ce am învățat și ceea ce putem schimba, astfel încât decizia de a menține școlile deschise să fie luată în condiții de siguranță pentru copii și pentru profesori dar sa fie considerată și prioritară.

Despre Coaliția pentru Educație:

Fondată în 2015, Coaliția pentru Educație reunește organizații neguvernamentale active în domeniu și susține dezvoltarea școlii în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul.

Persoana de contact:

Andreea Eșanu, director executiv al Coaliției pentru Educație (andreea@coalitiaedu.ro)

Aida POPA