Local

Primăria deschide pe Copou un centru de suport pentru drogatii din scoli

By Redacția

July 02, 2025

Joi, 3 iulie 2025, de la ora 11.00, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu va avea loc semnarea protocolului de colaborare între Primăria Municipiului laşi, Institutul de Psihiatrie „Socola” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean laşi în vederea organizării unei campanii de măsuri de prevenire şi combatere a traficului, consumului şi dependenţei de droguri. Protocolul are o valabilitate de cinci ani și va fi încehiat în baza unei Hotărâri a Consiliului Local din 28 mai 2025.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 147/2024 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Politici şi Coordonare în Domeniul Drogurilor şi al Adicţiilor, a centrelor de sănătate mintală şi pentru prevenirea adicţiilor, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași este Centru regional de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor.

Pe de altă parte, lipsa unor structuri specializate, accentuată recent prin desființarea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași, amplifică vulnerabilitățile din cadrul sistemului de învățământ și a generat o nevoie urgentă de sprijin instituțional și comunitar.

În aceste condiții, Inspectoratul Școlar Județean Iași, prin Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, va pune la dispoziție un spațiu din incinta Colegiului în vederea desfășurării activităților din cadrul campaniei. Proprietarul spațiului menționat este Municipiul Iași, însă acesta este administrat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, prin Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași.

Nu în cele din urmă, Primăria Municipiului Iași va pune la dispoziție o sumă de 50.000 de lei pentru dezvoltarea unei rețele de sprijin psihosocial eficientă și adaptată nevoilor actuale ale elevilor din Municipiul Iași.

Un studiu recent realizat de Agenția Națională Antidrog arată că drogurile sunt comercializate peste tot în țara noastră, inclusiv în licee, la petreceri sau festivaluri. În ultimii ani oamenii legii au făcut capturi impresionante de droguri cu ocazia organizării unor evenimente publice cu public numeros.

Cifrele oficiale arată că peste un milion de români sunt dependenți de droguri sau au consumat ocazional stupefiante. Îngrijorătoare sunt și datele privind vârsta la care se începe să se consume substanțe toxice, de 13 ani, iar tendința este ca tot mai mulți copii cu vârste mici să consume alcool, tutun și droguri.

Marius GAVRILESCU