Timp liber

Romanian Creative Week transformă parcul Palas într-un cinema în aer liber

By Redacția

May 21, 2025

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment din Uniunea Europeană dedicat industriilor creative, continuă la Iași cu secțiuni de film, dans și muzică. Publicul este invitat să descopere povești puternice, de iubire, de luptă, de regăsire, în spații surprinzătoare sau efervescente. Parcul Palas va deveni, până duminică, 25 mai 2025, un cinema în aer liber, unde vor fi difuzate mai multe pelicule remarcabile din lumea cinematografiei. De la filme-cult și cinema experimental, la spectacole coregrafice contemporane și petreceri concept, RCW propune o experiență artistică vie, colectivă, care pulsează în ritmul comunității.

În cadrul ACT — arthouse cinema & theatre, secțiunea Notes on (Real) Love propune o selecție de filme-cult care explorează nu doar relațiile dintre oameni, ci și modul în care acestea ne definesc. Parcul Palas se transformă, astfel, într-un cinema în aer liber, unde fragilitatea poate fi rostită cu sinceritate.

Până pe duminică, 25 mai, spectatorii vor putea viziona: Jane B. par Agnès V. (biografie, r. Agnès Varda); Thelma and Louise (dramă, r. Ridley Scott); The Thin Red Line (dramă, r. Terrence Malick); Magnolia (dramă, r. Paul Thomas Anderson); Sheer Madness (dramă, r. Margarethe von Trotta); The Unbearable Lightness of Being (dramă, romantic, r. Philip Kaufman), precum și trilogia Before Sunrise (dramă, r. Richard Linklater); Before Sunset (dramă, r. Richard Linklater) și Before Midnight (dramă, r. Richard Linklater).

Tot în cadrul acestei secțiuni, publicul este invitat la proiecțiile colectivului Filmwerkplaats Rotterdam, unul dintre cele mai influente laboratoare europene de film analog experimental. Acestea pot fi vizionate până sâmbătă, 24 mai, în parcul Palas.

Până pe 25 mai, la Baia Turcească, este deschis și Pelicula Art Cinema – un nano-cinema exclusivist. Publicul poate viziona următoarele filme: Diamant Brut (r. Agathe Riedinger), Anatomy of a Fall (r. Justine Triet), Four Daughters (r. Kaouther Ben Hania) și TWST / Things We Said Today (r. Andrei Ujică).

Festivalul de film din cadrul RCW a încercat să aducă în prim-plan acele forme de iubire care nu se încadrează în clișee: iubiri vulnerabile, contradictorii, tandre sau greu de dus. Filmele incluse în această ediție nu oferă răspunsuri, dar nici nu trebuie să o facă. Tot ce e nevoie e să deschidă un spațiu de reflecție asupra modului în care relațiile și întâlnirile esențiale ne modelează. Invit publicul să descopere conexiunea, iubirea și creația artistică ca gest de apropiere și solidaritate într-o lume din ce în ce mai fragmentată”, a transmis Caterina Pruteanu, curatoarea ACT — arthouse cinema & theatre.

Muzica și dansul nu se opresc

HazarDance Festival a adus pe scenă artiști români și internaționali, reunind dans contemporan, teatru-dans, street dance, balet, acrobație și teatru fizic.

Publicul este invitat, în următoarele zile, la spectacole de neratat: Astradal, care explorează universul oamenilor străzii, aducând în prim-plan nu doar lupta lor cotidiană pentru supraviețuire, ci și universul lor interior, plin de visuri și dorințe; „Fabula Rasa”, un spectacol ce se inspiră din surse aparent îndepărtate – o schiță literară a unuia dintre artiștii blestemați ai Poloniei, Edward Stachura, și lucrările cu orientare națională ale lui Stanisław Moniuszko, dar și „Zborul”, un spectacol de teatru-dans contemporan, inspirat din viața și opera lui Constantin Brâncuși. De asemenea, festivalul de dans propune și workshopuri în zilele următoare: Hip-Hop Workshop, Heels Choreography, Mișcă-ți trupu’, The Movement Lab. Înscrierile se fac online, de AICI.

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative, singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul industriilor creative. S-a înființat în Iași, în august 2011. A organizat până acum, direct sau prin patronatele membre, mai mult de 100 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative.

Aida POPA