Au vândut heroină și au trăit în lux, folosind metode de evaziune tehnologică, mesaje criptate și adăpostul oferit de clădiri de elită. Trei traficanți de heroină care au îmbibat cartierele Iașului cu droguri de mare risc au primit pedepse mai blânde în apel, dar au rămas în spatele gratiilor.
Magistrații Tribunalului Iași s-au pronunțat zilele acestea într-un dosar greu, în care traficul de heroină s-a făcut cu prudență și în tăcere, într-o rețea cu rădăcini în Ferentari și ramificații în cartierele ieșene.
Trei inculpați – Nălbaru Ionel, Călin Ionuț Răzvan și Bădiliță Andrei Eusebiu – au fost condamnați inițial la ani grei de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc. Însă Curtea de Apel le-a redus pedepsele, după ce a constatat că activitatea infracțională a fost probată doar parțial și într-un cadru temporal mai restrâns decât cel prezentat inițial.
Din blocul-turn de lux situat în complexul Royal’s Towers, Nălbaru coordona o parte din activitatea de distribuție. Sub acoperirea unor mesaje bizare despre haine și sticle, ]n fapt se ascundea un comerț toxic.
Aprovizionarea era asigurată prin drumuri frecvente la București. Nălbaru și Călin închiriau mașini și foloseau telefoane diferite pentru fiecare drum. Investigațiile au arătat cel puțin cinci deplasări în martie 2021, fiecare urmată de activitate intensă în Iași.
Bădiliță Andrei, cel mai mic pe scara rețelei, vindea heroină în doze reduse, de doar 0,05 grame, la prețuri accesibile. Nu avea fonduri pentru achiziții mari și își făcea veacul în cartierele periferice. A fost prins tot prin supraveghere tehnică și colaboratori sub acoperire.
Curtea de Apel a recunoscut că, deși probele au fost concludente, amploarea rețelei nu a fost demonstrată în întregime. Pedepsele au fost astfel reduse – 7 ani pentru Nălbaru, 6 ani pentru Călin și 5 ani pentru Bădiliță – însă niciunul nu va fi eliberat prea curând.
Motivul? „Pericolul social” – un termen juridic care reflectă atât trecutul, cât și riscurile viitoare. Instanța a menționat că toți trei erau dependenți de heroină, iar riscul de recidivă este ridicat.
Chiar dacă liderii au fost trimiși după gratii, infrastructura care le-a permis să prospere rămâne, cel puțin parțial, intactă. Clienții nu au fost identificați, furnizorii din București rămân „persoane neindicate nominal”, iar limbajul criptat este probabil folosit și în alte rețele care, probabil, mai funcționează, nestingherite, în spatele blocurilor din Iași,
Radu SEICARU