ASOCIAȚIA Salvați Copiii Iași în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sfânta Maria” Iași, anunță cu deosebită bucurie reluarea proiectului Creative Healing_Ediția aIIa, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, ce se va derula în perioada aprilie – octombrie 2025.
Proiectul ”Creative Healing” a fost scris cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pentru 40 de copii spitalizați în secția de oncologie medicală a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Sfânta Maria” Iași, folosind programe interdisciplinare: de terapie prin arte expresive, muzică, spectacole de teatru de păpuși și film. Proiectul aduce magia artei în spital, oferind copiilor oportunitatea de a-și exprima emoțiile, de a înțelege mai bine prin ce trec și de a descoperi puterea lor interioară pentru a face față provocărilor. Prin arte plastice, muzică, teatru, film și joc, copiii sunt încurajați să își exploreze identitatea, să își dezvolte strategii de adaptare și să găsească sens în experiența pe care o trăiesc. Activitățile creative le oferă copiilor nu doar o modalitate de a se exprima, ci și un sprijin esențial în gestionarea stresului și în procesul lor de adaptare și recuperare emoțională.
Proiectul prin acțiunile propuse se adresează și: · familiilor care trec prin astfel de situații – prin facilitarea comunicării emoțiilor între membrii familiei și favorizând conectarea; · membrii personalului medical: prin îmbunătățirea relațiilor și comunicării care duc la rezultate medicale mai bune; · artiștii și profesioniștii din domeniul cultural – prin promovarea artei și culturii în zone mai puțin expuse la astfel de activități; · comunitatea ieșeană în ansamblu (aprox. 500 de persoane), prin efectele pozitive generate de proiect și promovarea diversității culturale. Beneficiar al proiectului se poate considera oricine este „afectat” pozitiv de creșterea accesului la cultură și educație, de îmbunătățirea coeziunii comunitare și de promovarea incluziunii sociale prin artă.
Anca Sâiu, psiholog în cadrul Asociației Salvați Copiii Iași și inițiatorul acestui proiect, subliniază câteva aspecte relevante ale proiectului: „Atunci când cuvintele nu sunt suficiente, arta devine o cale sigură de exprimare. Arta nu vindecă boala, dar susține vindecarea emoțională și oferă copiilor un spațiu în care se pot simți liberi, văzuți și în siguranță. Puterea lor de a lupta zi de zi ar trebui să ne reamintească tuturor importanța solidarității și a susținerii reciproce în fața adversităților.”
Rezultate așteptate:
- Pe parcursul a 7 luni, copiii spitalizați în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași vor participa la 48 de ateliere de terapie prin artă, muzică, spectacole de teatru de păpuși și proiecții de film.
- Parte din lucrările copiilor vor fi subiectul expoziției-manifest ”I am here too”-Ediția aIIa.
- Vor fi implementate abordări inovatoare (ateliere care îmbină arta și terapia) în mediul spitalicesc, evidențiind valoarea artelor (în special a artelor expresive) ca instrumente de dezvoltare și schimbare.
- Copiii vor descoperi modalități creative de exprimare prin artă pentru a face față provocărilor. Pentru ei se așteaptă reducerea stresului și anxietății, îmbunătățirea stării de bine și dezvoltarea abilităților de exprimare emoțională;
- Elaborarea unui Ghid de bune practici destinat personalului medical, terapeuților și părinților, care promovează o abordare holistică pentru îmbunătățirea calității îngrijirii copiilor, oferind intervenții eficiente și adaptate nevoilor acestora..
- Ne așteptăm să dezvoltăm o rețea de profesioniști interesați de utilizarea artelor în munca lor, care pot colabora în proiecte viitoare și pot contribui la diseminarea bunelor practici.
În fiecare copil există o poveste, pe care, prin artă, o ajutăm să prindă culoare!
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Pentru mai multe informații legate de proiect ne puteți contacta la numărul de telefon: 0722288045, persoană de contact: Claudia Penescu, manager proiect.
Despre Organizația Salvați Copiii:
Salvați Copiii, Filiala Iași este membră a Organizației Salvați Copiii România. De 34 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați.