Din lada de zestre a Bucovinei – Concert de muzică folclorică veche, la BCU

0
12

Miercuri, 21 mai 2025, ora 18.30, în Aula „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași va avea loc Concertul de muzică folclorică veche „Din lada de zestre a Bucovinei”. Vor interpreta Ansamblul vocal-instrumental „Floralia” al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și Ansamblul „Floralia  Junior” al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” – Iași, îndrumate și dirijate de conf. univ. dr. Irina Zamfira Bucescu-Dănilă de la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.

Concertul este organizat în cadrul Proiectului cultural-educativ dedicat tinerilor din Iași, ediția a V-a, inițiat de Ansamblul „Floralia” al Universității Națională de Arte „George Enescu” din Iași în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași. Activitatea are ca scop promovarea folclorului muzical țărănesc, prea puțin cunoscut și interpretat în actualitate, cu valoare de patrimoniu național și universal și, în același timp, educarea și formarea tinerilor în spiritul valorilor artistice autentice. La această ediție vor fi invitați să participe elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Seminarul Ortodox Teologic „Sfântul Vasile cel Mare”, Liceul Teoretic „Waldorf” și Liceul Tehnologic de Transporturi și Construcții Iași, precum și studenți de la Universitatea „Apollonia”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

Concertul de muzică folclorică veche „Din lada de zestre a Bucovinei” se remarcă prin faptul că repertoriul care va fi interpretat este unul vechi, caracteristic Bucovinei din perioada dominației austro-ungare. Cântecele au fost preluate din culegerile de folclor realizate de învățătorul bucovinean Alexandru Voevidca la începutul secolului XX și ilustrează repertoriul modern al cântecului vocal de joc, cu teme variate, lirice sau cu nuanțe comice, satirice. Acestea au fost restituite specialiștilor și publicului larg la mai bine de 100 de ani de la notarea lor, la începutul celui de-al treilea mileniu, sub titlul „Folclor muzical din Bucovina”. Lucrarea, de dimensiuni ample (5 volume apărute până în prezent) și cu valoare documentar-istorică și artistică de patrimoniu, a fost alcătuită, îngrijită și editată începând cu anul 2015 de Dr. Constanța Cristescu în cadrul Colecției de Folclor a Bucovinei, patronată și susținută de Centrul Cultural „Bucovina” din Suceava.

Caracterul sincretic al creației folclorice va fi conturat cu pregnanță în ultima parte a concertului, prin patru melodii de joc din Bucovina, adevărate bijuterii ale genului, însoțite de pași de dans și strigături pline de voie bună și energie. Jocurile fac parte dintr-o altă culegere reprezentativă, Melodii instrumentale de joc din Moldova, a folcloriștilor ieșeni Viorel Bârleanu și Florin Bucescu (București, Editura Muzicală, 2021).

Intrarea este liberă.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here