Pasajul Alexandru cel Bun din Iași, una dintre cele mai importante artere de circulație din oraș, a intrat din nou în „reabilitare”. De data aceasta, este vorba despre o lucrare de 14 milioane de euro (69,5 milioane lei fără TVA), semnată recent de primarul Mihai Chirica cu asocierea Geiger Transilvania – Zublin România. Promisă ca o intervenție „necesară și urgentă”, lucrarea se dovedește deja a fi o combinație de ambuteiaje și spoială ieftină….dar pe bani mulți.
Costul reabilitării pasajului a ridicat imediat sprâncenele specialiștilor. Suma de 69,5 milioane lei fără TVA este una uriașă, având în vedere că este vorba, în esență, despre o reparație a unei structuri deja existente. Detaliile din contract indică faptul că vor fi consolidate zidurile de sprijin, se va lucra la infrastructura îngropată și, într-o a doua etapă, la suprastructură și calea de rulare a tramvaielor. Dar niciuna dintre aceste operațiuni nu pare să justifice, la prima vedere, un asemenea buget.
Deși autoritățile au promis o etapizare inteligentă care să nu afecteze grav traficul, realitatea din teren este alta. În special în weekenduri, zona pasajului devine un coșmar rutier. Piața agroalimentară din apropiere atrage sute de oameni, iar blocajele devin inevitabile. Șoferii se plâng de lipsa unei organizări coerente, de faptul că parcarea de sub pasaj a fost închisă și sunt nevoiți să aglomereze spațiile dintre blocuri, iar Poliția Locală nu pare să fie interesată de crearea unei circulații normale, ci doar de a intervene coercitiv, cu amenzi.
Încă de la semnarea contractului, municipalitatea a fost vagă în privința detaliilor. Nu există un grafic clar al lucrărilor disponibil publicului, iar consultările anunțate cu proiectantul SC Pod – Proiect SRL par mai degrabă formale decât eficiente.
Ca și în cazul șantierelor deschise de Conest, care se află și la al 10-lea termen de finalizare a unei lucrări, cum este cazul esplanade de la Teatrul Național, și în acest caz, cu siguranță, nu va exista făcut public vreun raport de progres sau justificări pentru costurile asumate.
Construit între 1977 și 1980, pasajul Alexandru cel Bun are o lungime de 521,85 metri, cu un carosabil de aproape 9.000 de metri pătrați. De-a lungul anilor, a fost întreținut sporadic, dar niciodată consolidat serios.
Marius GAVRILESCU