Invitatie la Castelul Miclăuseni: „Calatorie la 1900″ cu poveşti boiereşti, cocoane, mofturi, moftangii, muzichie şi trăsuri

0
99

În perioada 5-6 septembrie, la Castelul Miclăuşeni din localitatea Butea, județul Iași, va avea loc cea de-a doua ediţie a evenimentului „Călătorie la 1900″. Preparatele de odinioară, dar şi domnii şi domniţele îmbrăcaţi în moda vremii vor reprezenta o parte dintre atracţiile evenimentului.
Astfel, sunteţi invitaţi să intraţi în atmosfera specifică perioadei Belle Epoque, unde veţi avea parte de zaharicale şi poveşti boiereşti cu iz dulce-amărui, cocoane, mofturi, moftangii, muzichie şi trăsuri, jocuri şi ateliere pentru copii, make up şi accesorii de epocă, târg de antichităţi şi hand made! Preţul este de 160 lei de persoană şi include un meniu de epocă, degustare de vin cu ştaif, muzică de odinioară şi momente muzicale live.
Participanţii trebuie să vină îmbrăcaţi în vestimentaţie Belle Epoque, în culori pastel, bluze bufante, fuste lungi şi ample, mănuşi şi umbrele din dantelă, şaluri, pălării cu borul mare, joben sau melon, cămaşă albă, vestă, baston, pantalon de stofă. Rezervările pot fi făcute până la data de 31 august, la numărul de telefon: 0728.880.575 sau pe adresa de e-mail castelulmiclauseni@gmail.com.
În momentul rezervării se achită 50% din valoarea pachetului, iar plata se poate face cash sau în contul bancar. Dineu de epocă va avea loc în seara de sâmbătă, 5 septembrie, începând cu ora 19. „Dacă Regina Maria ar fi trăit până în zilele noastre, cu siguranţă ar fi fost prezentă la „Călătorie la 1900”, deoarece cu toţii ştim că era o iubitoare de frumos şi o întruchipare a eleganţei. Deşi astăzi nu mai este alături de noi, stilul vestimentar al Alteţei Sale de la început de secol XX nu se cade să fie trecut cu vederea, ci din contra, poate fi luat drept exemplu pentru ţinutele pe care doriţi să le purtaţi la evenimentul nostru”, au menţionat organizatorii.
Castelul a fost construit între anii 1880 şi 1904, de George Sturdza, pe vechiul loc al conacului. În timpul Primului Război Mondial, castelul a adăpostit un spital militar, iar Maria Ghica şi Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniţii ca infirmiere. Marele compozitor George Enescu a vizitat castelul, concertând printre paturile cu răniţi.
În anul 1944, din cauza apropierii frontului, palatul a fost părăsit de Ecaterina Cantacuzino. În iarna anului 1944, castelul a adăpostit prizonieri nemţi. Castelul a fost devastat de soldaţii ruşi, care au folosit multe cărţi valoroase pe post de combustibil în sobe. Pe lângă cărţi, au dispărut din castel şi piese de mobilier, dar şi cea mai mare parte din colecţiile familiei Sturdza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here