Mafiotul care folosea femei pe post de „transportatoare vaginale” de heroină între Ferentari și Iași, cere întreruperea pedepsei. Judecătorii decid fără să-l mai vadă

0
49

A pus heroină în vaginul femeilor și bani murdari în buzunarele rețelei. Din vârful unei grupări de trafic de droguri cu ramificații între Ferentari și Iași, interlopul Constantin Adrian Barhan vrea acum să iasă temporar din închisoare, pe motiv de boală. Condamnat definitiv pentru orchestrarea unei rețele care a folosit femei drept „transportatoare vaginale” de heroină, Barhan cere întreruperea pedepsei din motive medicale. Ce e mai uluitor: cererea i-a fost analizată fără ca el să fie prezent și fără ca procurorul să zică un cuvânt. Justiția, în acest caz, se face… pe tăcute.

Condamnat într-unul dintre cele mai murdare dosare de trafic de droguri din Iași, Constantin Adrian Barhan, fost Grădinaru, vrea să scape temporar din pușcărie. Într-o mișcare care i-a lăsat perplecși chiar și pe unii dintre magistrați, bărbatul, acuzat că a folosit femei pe post de „transportatoare vaginale” de heroină, invocă acum probleme medicale pentru a obține întreruperea executării pedepsei. Cererea lui a fost analizată, fără prezența sa și fără participarea unui procuror, de judecătorul delegat cu executarea din cadrul unei instanțe din Moldova.

Din interlop periculos .pacient cu probleme medicale

Condamnat în 2022 la 6 ani și 1 lună de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc, Constantin Adrian Barhan își ispășea pedeapsa în Penitenciarul Vaslui. La începutul acestui an, pe 3 februarie 2025, el a înaintat o cerere de întrerupere a pedepsei, motivând starea gravă de sănătate. A fost înregistrată oficial pe 25 februarie, iar judecătorul delegat a cerut o declarație clară de la Barhan. Răspunsul a venit două săptămâni mai târziu, iar în martie, instanța a cerut o expertiză medico-legală. A durat mai bine de trei luni până când raportul IML a fost transmis instanței. Abia pe 27 iunie, documentul oficial a ajuns pe masa judecătorului.

Conținutul exact al raportului este, momentan, clasificat, dar ceea ce este cert: judecătorul a găsit temei să continue procedura, transferând cauza spre instanța competentă – Judecătoria Vaslui.

Condamnatul cu CV infracțional de top: droguri, arme și femei

Barhan nu este un nume oarecare. A fost parte dintr-un dosar șocant care a îngrozit orașul: 17 inculpați, peste 100 de ani de condamnări, heroină adusă în vaginul femeilor din cartierul Ferentari până în Iași, arme, bani și o rețea uriașă, aproape militarizată.

În rechizitoriu, anchetatorii au descris cum traficanții transportau drogurile prin femei, droguri care ajungeau rapid în piețele de consum din oraș, afectând sute de tineri. O parte dintre aceștia erau deja dependenți, o altă parte – în formare.

Gruparea era una de tip mafiot, cu reguli stricte, ierarhii și control permanent. Fiecare membru avea rolul său bine stabilit”, se arăta în actul de acuzare.

Barhan avea, spun procurorii, un rol central: era responsabil de coordonare, aprovizionare și supravegherea traficului. Nu se sfia să-și implice familia și folosea chiar șoferi de taxi ca să mascheze traseele ilegale. În 2022, a fost trimis după gratii cu o condamnare fermă: 6 ani și 1 lună. A primit și o amendă penală de 2.800 lei.

Judecătorii îl analizează acum… medical

Cazul Barhan readuce în discuție o practică tot mai frecventă printre condamnații pentru fapte grave: cererile de întrerupere a pedepsei invocând motive medicale. Judecătorii sunt obligați să verifice minuțios fiecare caz dar, după cum s-a întâmplat în acest caz, nu este necesară nici prezența condamnatului, nici participarea procurorului. Totul se face „la dosar”.

În raportul cerut de instanță, medicii legiști ar fi trebuit să răspundă la întrebări cruciale: ce afecțiuni are Barhan? Poate fi tratat în sistemul penitenciar? Boala este compatibilă cu detenția?

În funcție de aceste răspunsuri, instanța ar putea decide suspendarea temporară a pedepsei ,fapt care, în practică, înseamnă eliberare pentru o perioadă limitată, cu obligații stricte.

Sănătate „în interesul libertății”?

Instanțele din România se confruntă tot mai des cu astfel de cereri, iar unele au devenit chiar suspecte. „Există cazuri în care, imediat ce sunt încarcerați, unii condamnați încep un veritabil maraton de plângeri și solicitări medicale. În unele cazuri, se urmărește strict obținerea unei ieșiri temporare din penitenciar. Sunt și situații reale, dar suspiciunile persistă”, ne-a declarat o sursă apropiată sistemului penitenciar.

Deocamdată, cauza Barhan a fost trimisă spre repartizare aleatorie la Judecătoria Vaslui. Un nou complet va analiza cererea de întrerupere a pedepsei, ținând cont de raportul medical și de toate documentele aflate în dosar. Decizia finală va fi pronunțată cel mai probabil în săptămânile următoare.

Până atunci, Barhan rămâne încarcerat. Dar, dacă instanța îi va da câștig de cauză, fostul traficant ar putea să-și părăsească celula, măcar pentru o vreme.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here