Patronul unei firme de construcții din Iași, distrus pe viață în urma unui conflict de șantier. I-a despicat carotida cu o bucată de fier

0
129

Un conflict mocnit, o tensiune acumulată în săptămâni de muncă istovitoare pe șantier și o scânteie care a declanșat iadul. Totul a început pe acoperișul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași, într-o dimineață de aprilie a anului trecut, unde o ceartă între un patron și un muncitor a degenerat într-un atac brutal, care l-a trimis pe primul direct în sala de operații, între viață și moarte.

Pe 10 aprilie 2024, echipa de muncitori formată aproape în totalitate din cetățeni moldoveni, angajați ai unei firme de construcții din Iași, lucra de zor pe șantierul din curtea Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”. Printre ei, inculpatul Dumitru Scutaru, șef de echipă respectat, dar nu lipsit de controverse, și patronul firmei, un om cunoscut în branșa construcțiilor ca fiind autoritar, exigent și, uneori, lipsit de diplomație în relația cu subalternii.trecut. Cei doi se știau de mult timp, dar relația lor era una cu scântei. „S-au mai certat, dar niciodată nu s-a ajuns la bătaie”, au spus martorii. Până în acea zi.

În dimineața fatidică, în jurul orei 08:30, patronul a sosit pe șantier și a început să-și verifice muncitorii. Nemulțumit de lipsa de disciplină, a început să certe echipa. Șeful de echipă, Dumitru Scutaru, intervine și ia apărarea colegilor. Greșeala lui? I-a spus patronului că, dacă tot așa continuă, nu va mai lucra nimeni pentru el.

Ceea ce a urmat este descris de martori ca un schimb de replici aprinse, cu acuzațiiacide, iar obiectul reproșurilor s-a extins, conform declarației martorului Șimonenco, la acuze reciproce de natură personală, referitoare la o pretinsă infidelitate din partea inculpatului în relația sa de cuplu. În acest context, patronul i-a spus inculpatului să plece acasă, dacă nu este mulțumit („Fute-o acasă!”) , acesta din urmă replicând că va proceda astfel dacă îi va fi achitată munca la zi, răspunsul său iritându-l și mai mult pe patron, care a iniţiat un conflict fizic cu inculpatul, astfel cum rezultă din declarația unui martor.

Patronul s-a enervat şi a început să răcnească  la Scutaru, după care l-a luat de gât şi l-a lovit cu palma sau cu pumnul peste faţă, spunându-i să tacă că altfel îl va lovi („îţi fut una în gură”). Când am întors privirea spre ei am văzut că se îmbrânceau reciproc, trăgându-se cu braţele de haine unul pe celălalt”, susține un martor .

Cei doi se îmbrâncesc, se trag de haine și sunt la un pas de a cădea de pe acoperiș. Martorii îi despart și îi trimit jos, la sol, pentru a continua „discuția”.

Dar ceva s-a schimbat. Dumitru Scutaru nu coboară cu mâinile goale, ci cu o bucată de fier beton, un „fier de stâlp”, cum i-au spus muncitorii – 25 de centimetri, 8 mm grosime. Spune că l-a luat „în caz că nu poate să se apere cu pumnii”.

Lovitura care a despicat carotida și a tăiat destinul

La parter, conflictul a reizbucnit. Martorii afirmă că patronul l-a luat de guler și i-a tras un cap în nas. Sângele a țâșnit. Atunci, Dumitru Scutaru a lovit. O singură dată. Fierul s-a înfipt în urechea stângă a victimei, pătrunzând în zona gâtului și provocând răni devastatoare: carotida spartă, hemoragie masivă, fracturi la baza craniului și chiar insuficiență respiratorie.

Scutaru a scos bucata de fier din gâtul victimei, iar sângele a țâșnit. „Uăi, ești debil?”, ar fi spus patronul înainte să strige „Chemați salvarea!”

Am observat de acolo de unde ţinea cu mâna la ureche îi curgea foarte mult sânge pe gât, braţ şi pe piept. Era tot plin de sânge şi ţipa chemaţi salvarea” , iar Dumitru era şi el plin de sânge pe faţă, îi curgea din zona nasului. Era foarte speriat, şocat, abia putea să vorbească”, susțin martorii

În fața instanței, inculpatul a recunoscut că l-a lovit, dar a susținut că nu și-a dat seama că avea fierul în mână. A fost provocat, spune el, a fost atacat și doar a reacționat.

Inculpatul și-a menținut poziția procesulă, în sensul că nu a realizat că avea bucata de fier în mână atunci când l-a lovit pe angajatorul său în ureche, simțind doar că „ s-a dus în ceva moale”, completând declarația în sensul că, în momentul în care se afla încă pe scară, pe ultima treaptă, partea civilă l-a atacat, dându-i cu capul în nas, fapt ce a determinat să  i „se întunece totul în cap şi să nu mai vadă nimic” iar, după ce şi-a revenit, a văzut că victima era lăsată pe spate, voind să îl lovească din nou cu capul în nas, motiv pentru care „în timpul acela, a închis ochii şi a întins mâinile spre faţa lui” iar mai apoi, fără să deschidă ochii a scos bucata de fier.

Probele arată că, într-adevăr, a existat o agresiune inițială din partea patronului, iar instanța a reținut circumstanța atenuantă a provocării.

Două vieți distruse din cauza unor impulsuri de cocoși

Ajuns la spital în stare gravă, patronul a fost operat de urgență. Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” spun că viața i-a fost pusă serios în pericol. A stat internat aproape o lună. Tromboflebite, fracturi, hematoame, șoc hemoragic – toate provocate de acea singură lovitură.

Prin cererea depusă la data de 03.09.2024  persoana vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 31.492 lei reprezentând daune materiale şi suma de 100.000 euro reprezentând daune morale.

Tot cu titlu de daune materiale, partea civilă a solicitat obligarea inculpatului la plata beneficiului nerealizat pentru perioada de când a ieșit din concediu medical și nu a putut munci, din cauza stării sale de sănătate, respectiv suma de 4.582 lei, salariul aferent lunii august 2024, ulterior partea civilă încheind raporturile de muncă, firma fiind închisă.

Cu privire la daunele morale solicitate pentru prejudiciul moral suferit, în cuantum de 100.000 de euro, partea civilă a arătat că va suporta consecinţele vătămarii toată viaţă, întrucât i-a fost anulată artera carotidă pe partea stângă, fapt ce îi dă amorțeli puternice ale picioarelor și mâinii stângi, creierul neoxigenându-se corespunzător, cu repercusiuni de durată, lipsa de oxigen conducând în timp la boli precum Alzheimer, boli degenerative, paralizie, AVC și tulburări de memorie.

Partea civilă a mai invocat și faptul că  a stat în concediu medical 82 de zile, firma la care era administrator a intrat în insolvență, ca urmare a neputinței sale de a munci, motiv pentru care nu mai realizează venituri în prezent, simțindu-se astfel inutil și o povară pentru familia sa, pe care nu o mai poate întreține, aspecte care au condus la instalarea unei depresii, mai ales că  nu mai poate participa la  activități gospodărești și evenimentele organizate în familie, nu se mai poate juca cu copiii săi, nici măcar să meargă la cumpărături împreună cu soția.

Judecătorii Tribunalului Iași l-au condamnat ieri pe Dumitru Scutaru la pedeapsa de 3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare, pentru tentativă la infracţiunea de omor, Totodată, au admis acțiunea civilă exercitată de partea civilă Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” Iasi, şi obligă pe inculpat să plătească unității medicale suma de 180.873 lei, reprezentând daune materiale, la care se adaugă dobânda de referinţă a B.N.R. de la data constituirii ca parte civilă (23.05.2024) până la achitarea integrală a debitului. Nu în ultimul rând, admite în parte acțiunea civilă exercitată de partea civilă şi obligă pe inculpat să plătească părţii civile suma de 31.492 lei, reprezentând daune materiale, şi suma de 30.000 euroi, cu titlu de daune morale.

Radu SEICARU

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here