„Reţeaua din Drăguşeni” – au vândut zeci de kilograme de droguri la Iași, dintr-o plantație personală din Spania. Când au fost prinși, fapta s-a prescris

0
2

O familie din Drăguşeni, judeţul Iaşi, a pus la punct o reţea transfrontalieră de trafic de droguri care a funcţionat nestingherit timp de aproape un an. Cu sprijinul unor compatrioţi stabiliţi în Spania, dar şi al unei foste prietene de familie, membrii rețelei au cultivat, recoltat, ambalat și expediat în România peste 40 de kilograme de cannabis. Zeci de colete au trecut graniţa, ascunse printre bunuri personale, până când unul dintre ele a dus la prinderea în flagrant a inculpatei și la dezmembrarea rețelei infracționale.

Într-un dosar de DIICOT Iași și analizat recent de Tribunalul Iaşi, ies la iveală detalii spectaculoase despre o rețea de trafic de droguri cu epicentrul în comuna Drăguşeni. La adăpostul unei vieți aparent liniștite, familia Ciobotariu – părinți și fiu – construise un imperiu verde, cultivând cannabis în Spania și trimițând colete cu droguri în România, prin intermediul unor firme de curierat.

Inculpații principali, Ciobotariu Iulian Gabi și Grec Maricela, au fost trimiși în judecată în libertate în iunie 2023. Activitatea infracțională, însă, datează din perioada august 2015 – mai 2016, timp în care inculpații au trimis 9 colete care conțineau peste 40 de kilograme de droguri de risc, majoritatea cannabis, dar și hașiș (rezină de cannabis).

Plantat, crescut și ambalat în Spania, distribuit „la cheie” în Moldova

Povestea începe într-o regiune din Spania, unde Iulian Ciobotariu, stabilit din 2004 împreună cu părinții săi, a pus bazele unor culturi de cannabis. Drogurile erau cultivate „la ciclu scurt” – o cultură la fiecare trei luni – iar plantele ajunse la maturitate erau ambalate în saci de plastic vidat şi ascunse printre bunuri personale.

Ciobotariu nu era singur. Alături de el, în activitatea de producere și distribuție, au fost cooptați părinții săi și o prietenă de familie – Grec Maricela, identificată în investigație sub mai multe apelative, printre care „doamna cu coletele”. Aceasta avea misiunea de a expedia drogurile către România, în special în județul Iaşi, prin firme de transport de colete, precum SC Cargus SRL, dar și „Gil Trans” – firmă cunoscută în zona Negrești.

De la plantație, la piața neagră: cannabisul ajungea la dealeri din Iași

După expedierea coletelor, drogurile ajungeau la domiciliul părinților din Drăgușeni, care le distribuiau către dealeri locali. Potrivit DIICOT, profitul total se ridică la peste 167.900 euro, iar cantitatea totală de droguri traficate se apropie de 34 de kilograme de cannabis, distribuită în 8 tranșe, plus 329,8 grame de rezină de cannabis.

Coletele, trimise sistematic între 2015 și 2016, conțineau între 1,5 și 7 kilograme de droguri, fiind disimulate printre haine, obiecte de uz casnic sau bunuri aparent inofensive. Limbajul codificat folosit în convorbirile pe WhatsApp între membrii rețelei a complicat ancheta, dar nu a împiedicat documentarea completă a faptelor.

Zilele acestea, dosarul a ajuns la Tribunalul Iași, judecătorii dispunând neînceperea urmăririi penale ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here