Romanian Creative Week debutează la Iași cu Noaptea Muzeelor. În parcul Palas sunt expuse instalațiile „Inima Orașului” și „Inima Orașului 2.0″

0
12

A cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, a început, la Iași. Până pe 25 mai, capitala Moldovei devine o scenă vibrantă pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, într-un program bogat și accesibil publicului larg. Palas este una dintre locațiile principale ale RCW, aici având loc o varietate de evenimente speciale.

Mircea Cantor, câștigătorul prestigiosului premiu Duchamp (2011), prezintă la Baia Turcească o expoziție inedită. Cu un design semnat de Eliza Yokina, proiectul reunește aproape 30 de artiști și 12 instituții care vor prezenta peste 200 de obiecte și opere de artă, dar și aproape 10 artiști care vor realiza performance-uri.

RCW se alătură, în acest an, și celei de-a XXI-a ediții a Nopții Muzeelor, un eveniment european de tradiție inițiat în 2005 și desfășurat simultan în peste 30 de țări. În acest context, Romanian Creative Week, prin pilonul Arts, propune o serie de activități speciale: tururi ghidate, proiecții de film, instalații vizuale și sonore, dar și concerte neconvenționale.

În parcul Palas pot fi admirate instalațiile „Inima Orașului” și „Inima Orașului 2.0″, ce promovează arta sustenabilă, ambele fiind realizate din materiale reciclate. În cadrul Nopții Muzeelor, pe 17 mai, amfiteatrul Baia Turcească găzduiește NeMO Silent Concert, o experiență muzicală imersivă și atipică: publicul ascultă concertul la căști wireless. În aceeași seară, de la ora 22:00, grădina Baia Turcească devine scena unei petreceri silențioase cu un vibe electrizant, mixată de Sofro.SHE – un eveniment care aduce dansul și muzica într-un spațiu alternativ, fără a perturba liniștea orașului.

RCW crează spațiul Pelicula Art cinema

În cadrul Romanian Creative Week va fi lansată Pelicula Art cinema, un spațiu exclusivist cu doar 14 locuri, gândit ca un cinema VIP pentru publicul care caută o experiență de vizionare profundă și confesivă. Găzduit la Baia Turcească, nano-cinema-ul devine un laborator emoțional în care filmele se trăiesc în liniște, într-un cadru care pune accent pe introspecție și apropiere. Publicul poate viziona următoarele proiecții: Diamant Brut, Anatomy of a Fall, Four Daughters, TWST / Things We Said Today.

A fost deschisă și expoziția „120 de trepte către alb”, găzduită în emblematicul Turn Golia din Iași. Expoziția aduce în fața publicului lucrările a cinci artiști ceramiști care au creat timp de două săptămâni la Cucuteni.

Toate expozițiile din cadrul RCW vor fi deschise publicului, care are ocazia să parcurgă un traseu expozițional impresionant, cu lucrări semnate de artiști români și internaționali, reunite în muzee, galerii și spații neconvenționale din Iași. Expoziția centrală, „Iconia”, curatoriată de Marian Pălie și găzduită în Sala Voievozilor a Palatului Culturii, explorează influența simbolurilor vizuale asupra memoriei colective și a identității contemporane. Tot la Palatul Culturii, expoziția „Between worlds” aduce în prim-plan munca lui Nicu Bocancea, cel mai premiat designer floral din România.

Baia Turcească găzduiește două expoziții contrastante: „Suspensions”, semnată de Florin Ștefan, și „Frumusețea gestului tău”. La Muzeul Unirii, expoziția „Aici. Acum!”, curatoriată de Dragoș Pătrașcu și Maria Bilașevschi, reunește 30 de artiști renumiți care propun reflecții vizuale despre iubire.

Muzeul Mitropolitan inaugurează secțiunea LUT – contemporary ceramics cu expoziția „The Garden of Belonging”, curatoriată de Caterina Pruteanu și Adina Orboi, care oferă o reinterpretare modernă a grădinii edenice, cu lucrări semnate de artiști din România, Canada, Germania, Spania și Olanda.

La Palatul Culturii, artistul Miron Schmückle revine cu expoziția „Cosmic Attractors”, o viziune poetică și luxuriantă asupra naturii botanice. În Piața Unirii, va fi amplasată sculptura monumentală „Geologia posibilităților”, realizată de Anetta Mona Chişa și Thomas Fink, sub curatoria Marlenei Herberth. Palatul Braunstein devine punct central pentru expoziții puternice: „für papier und orchester”; „FANTOM 30: Lumea nu este perfectă”; „Almost Black & White”.

Artistul Miki Velciov semnează expoziția „Apa este pe aproape”, la Grădina Botanică, și „Hibrid”, la Palatul Culturii.  Galeria Băncilă prezintă expoziția „NOLI SAPERE: Către o nouă Renaștere”, ce reunește artiști din România și Italia, iar la Casa Muzeelor publicul poate vizita expoziția fotografică „Shaped by Love” a lui George Popovici.

Galeria Pallady găzduiește expoziția „Dialog atemporal” a Marianei Gheorghiu și a Ionelei-Sandrinei Mihuleac, iar la Studio 7-9 poate fi vizitată „[In] Absentia”, semnată de Andrei Budescu și Cristian Opriș.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here