Sute de artiști români și străini prezintă zeci de expoziții în cadrul Romanian Creative Week. Instalațiile Inima Orașului și Inima Orașului 2.0 vor putea fi admirate în Parcul Palas

0
2

Iașul devine capitala europeană a artei și creativității, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), ajunsă la a cincea ediție. În perioada 14–25 mai 2025, orașul va găzdui sute de artiști români și internaționali care vor expune în zeci de expoziții impresionante. Ca în fiecare an, ansamblul Palas găzduiește o serie importantă de evenimente din cadrul RCW. Locații istorice și spații moderne din Iași, precum grădina Palas, Baia Turcească, Palatul Culturii, Muzeul Metropolitan, precum și alte spații alternative, vor deveni scene pentru o celebrare vibrantă a artei contemporane.

Grădina Palas va găzdui expoziția „Inima Orașului” și „Inima Orașului 2.0”, ce prezintă instalații realizate din materiale reciclate. Broken heart, două instalații din seria inimilor, au fost create special de un grup de artiști, coordonați de Anca Boeriu și Andreea Sandu.

„Dialog atemporal”, realizată de artistele Mariana Gheorghiu și Ionela-Sandrina Mihuleac, va fi deschisă la Galeria Pallady, iar „[In] Absentia” a artiștilor Andrei Budescu și Cristian Opriș va putea fi vizitată la Studio 7-9.

Expoziția centrală, „Iconia”, curatoriată de Marian Pălie și găzduită în Sala Voievozilor a Palatului Culturii, explorează modul în care simbolurile vizuale influențează memoria colectivă și identitatea. La Muzeul Unirii, expoziția „Aici. Acum!”, curatoriată de Dragoș Pătrașcu și Maria Bilașevschi, aduce 30 de artiști renumiți, printre care Valentina Druțu, Ana-Sabina Drinceanu, Ilie Bostan, Simion Cristea și Cristian Diaconescu. Artiștii propun reflecții despre iubirea contemporană.

Muzeul Mitropolitan inaugurează secțiunea LUT – contemporary ceramics, prin expoziția The Garden of Belonging. Curatoriată de Caterina Pruteanu și Adina Orboi, având un setup realizat de arhitecta Carina Lăcătușu, expoziția prezintă o reinterpretare modernă a grădinii edenice și include lucrări ale unor artiști din România, Canada, Germania, Spania și Olanda.

Muzeul de Artă Iași găzduiește expoziția „Cosmic Attractors” de Miron Schmückle, care revine într-un muzeu românesc după 18 ani. Tot la Palatul Culturii, în Atrium, designerul floral Nicu Bocancea prezintă instalația „Between Worlds”.

La Baia Turcească, pictorul Florin Ștefan expune lucrări care explorează tensiunea dintre credință și scepticism în expoziția „Suspensions”. În aceeași locație, expoziția „Frumusețea gestului tău” realizează o pendulare între diverse forme și tehnici artistice.

Piața Unirii va găzdui, în cadrul secțiunii Manifest of Now, sculptura monumentală „Geologia posibilităților”, curatoriată de Marlene Herberth și realizată de Anetta Mona Chişa și Thomas Fink. Lucrarea oferă vizitatorilor un spațiu interactiv de refugiu și contemplare, printr-o sculptură în formă de dom, perfect integrat în peisajul urban.

La Palatul Braunstein, expoziția „für papier und orchester”, curatoriată de Nicoleta Radu și Emilian Pospaii, dar și expoziția „FANTOM 30: Lumea nu este perfectă”, cu lucrări de grafică din colecția Fantom din Berlin.

Galeria Băncilă prezintă „NOLI SAPERE: Către o nouă Renaștere”, reunind artiști din România și Italia, iar Casa Muzeelor găzduiește „Shaped by Love”, expoziția fotografică a lui George Popovici.

Cele Șapte Coline ale Iașului” va putea fi vizitată până pe 30 iunie 2025 la Terminalul 4 al Aeroportului Internațional Iași. Lucrările lui Felix Aftene, cu un design semnat de arhitectul Mihai Birtu, invită privitorii să descopere cum, prin artă, omul poate conferi unui spațiu obișnuit o dimensiune profundă, unde natura capătă o semnificație sacră și devine o punte între abstract și concret.

Strada Alexandru Lăpușneanu devine spațiu pentru instalația „Pasaj. Grădina regăsită” semnată de Florin Zhu, iar pe 15 mai, de la ora 18.00 până la miezul nopții, publicul poate participa la evenimentul „Arhitectura de noapte”, parte din proiectul Urban Canvas 2025, organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Iași.

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative, singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul industriilor creative. S-a înființat în Iași, în august 2011. A organizat până acum, direct sau prin patronatele membre, mai mult de 100 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here