Un conflict negativ de competenţă a apărut recent între Secţia I Civilă şi Secţia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Tribunalului Iaşi, având în vedere un litigiu între SC Razvan Tur Company SRL şi Primăria Comunei Dumesti (UAT Dumesti). Cazul se află în centrul atenţiei nu doar din cauza caracterului său juridic complex, dar şi datorită implicaţiilor ce ţin de reglementările achiziţiilor publice şi jurisprudenţa naţională.
La data de 13 februarie 2025, SC Razvan Tur Company SRL a introdus o acţiune în instanţă la Tribunalul Iaşi, Secţia a II-a Civilă şi de Contencios Administrativ şi Fiscal, solicitând obligaţia Primăriei Comunei Dumesti de a plăti suma de 211.195,25 lei pentru serviciile prestate de către reclamantă în perioada decembrie 2023 – martie 2024, în urma unui contract de prestări servicii (deszăpezire şi furnizare de material antiderapant); plata penalităţilor de întârziere în valoare de 7.762,44 lei, calculate pe perioada scadentă până la data formulării cererii de chemare în judecată și plata cheltuielilor de judecată, inclusiv taxă judiciară de timbru şi onorarii de avocat.
În esenţă, reclamanta susţine că Primăria Dumesti nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare, motiv pentru care a cerut instanţei soluţionarea litigiului pe cale judiciară, pe baza răspunderii contractuale.
Pe de altă parte, pârâta UAT Comuna Dumesti a formulat o întâmpinare în care a cerut respingerea acţiunii, considerând-o nefondată.
În cadrul primei şedinţe de judecată, din data de 4 iunie 2025, instanţa a identificat o problemă procedurală ce a dus la un conflict negativ de competenţă. Instanţa Secţiei a II-a a Tribunalului Iaşi a ridicat, din oficiu, excepţia necompetenţei materiale procesuale, invocând natura procedurii de achiziţie directă care a stat la baza încheierii contractului dintre părţi.
În opinia instanţei, litigiile ce decurg din executarea unui contract administrativ în urma unei proceduri de achiziţie directă nu intră sub incidenţa reglementărilor privind contenciosul administrativ, fiind de competenţa instanţelor civile de drept comun.
Tribunalul Iaşi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei, transmitând dosarul către Secţia I Civilă, pe motiv că obiectul litigiului – o achiziţie directă conform Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice – se încadrează într-un tip de contract administrativ care nu presupune intervenţia instanţei de contencios administrativ. A urmat un al doilea schimb de competenţă între Secţia I şi Secţia a II-a, iar finalul acestui schimb a adus în prim-plan soluţia Curţii de Apel Iaşi, care trebuia să stabilească instanţa competentă.
În acest moment, instanţa de la Curtea de Apel Iaşi are sarcina de a tranşa conflictul negativ de competenţă şi de a stabili, în mod final, instanţa competentă să soluţioneze cererea formulată de SC Razvan Tur Company SRL împotriva UAT Dumesti.
Radu SEICARU