Tribunalul Iași a respins cererea apelanților Enea Marius Iustinian (patronul firmei Prima Construct) și Elena Dana Enea de efectuare a probei complexe cu cercetare la fața locului într-un dosar în care ceruseră sistarea lucrărilor efectuate pe terenul lor, autorizate în decembrie 2024, și interdicția de acces pe suprafața de 265 mp disputată cu vecinii, familia Florin Marian (patronul Rodotex) și Doina Claudia Dobrea.
Familia Enea, dezvoltatori de teren în Copou, obținuse o autorizație de construcție (nr. 722/05.12.2024) pentru un ansamblu care include, din spusele reclamanților Dobrea, „bazine de 6 metri pentru pești Koi” și un zid de beton masiv, o construcție ridicată abrupt între proprietăți ca o “cortină de ciment’.
Familia Dobrea a acuzat lucrări pe terenul lor, susținând că autorizația a fost emisă „fraudulos, cu complicități administrative”. În replică, Enea a precizat că terenul este disputat și că s-ar impune o cercetare la fața locului, pentru a clarifica situația juridical a pamantului și a pilonilor de susținere.
Tribunalul a considerat că terenul este într-adevăr litigios, dar că o asemenea probă ar fi inutilă și neconcludentă, dată fiind natura juridică a disputei: obiectul nu este strict o chestiune de loc și măsurători fizice, ci o dezbatere amplă privind dreptul de proprietate și valabilitatea autorizației. În consecință, s-a respins cererea ca „nefiind utilă și concludentă soluționării cauzei”.
În multe rânduri, lucrările lui Enea au fost oprite temporar de instanță; însă acesta le-a continuat după decizia din aprilie 2024 ce ordona sistarea lor . În plus, au fost sesizări că Dobrea a fluturat o armă cu două țevi și a amenințat lucrătorii: „Vă împușc!”
Au existat chiar și încăierări fizice cu experți topo: Dobrea a stropit cu un furtun cu apa, a rupt ruleta din mâna unui topometrist și a sechestrat echipamente GPS – acțiuni motivate, în opinia sa, pentru a preveni „intrarea neautorizată”. Enea a contra-atacat cu plângeri, susținând că a fost amenințat ulterior cu „vă zbor creierii la toți!”
Primăria Iași a intrat in conflict cu propria autorizație emisă lui Enea. În mai 2022, a dat autorizație, iar în iunie a cerut anularea actului semnat de aceleași persoane, ceea ce întărește suspiciunile că Dobrea ar avea influență în administrație, inclusiv asupra primarului Mihai Chirica
Deși proba cu cercetare la fața locului a fost respinsă, litigiul continuă pe plan procedural și probatoriu. Enea poate relua dovezile juridice, iar Dobrea va continua să insiste pe nulitatea autorizației și pe presupuse încălcări ale PUZ. Intensificarea conflictului poate aduce noi procese, controale ISU, chiar anchete fiscale și penale.
„Războiul milionarilor” de pe Strada Bucur demonstrează, din nou, deficiențele urbanismului din Iași: autorizații date pe ochi frumosi, instanțe chemate să delimiteze vecini – nu doar limite fizice, ci și juridice. Tribunalul Iași, prin decizia din 18 iulie, a arătat că nu e suficientă simpla constatare pe teren pentru a rezolva un conflict de proprietate și urbanism, ci trebuie probe clare. Abia apoi se poate vorbi de oprirea „cortinei de ciment” și de restaurarea ordinii în Copou. Până atunci, se construiește, se blochează, se contestă… și Iașul privește ca la circ, lupta de orgolii dintre doua familii, cica, de lume buna.
Radu SEICARU