A murit Dumitru Grumăzescu, omul care a innobilat Iasul, a dat sens strazii Lapusneanu si Luceafarului lui Eminescu

0
69

O figură legendară a Iaşiului a încetat din viaţă vineri, 8 iunie. Dumitru Grumăzescu era unul dintre cei mai cunoscuţi anticari din ţară şi cel mai important colecţionar al operelor lui Mihai Eminescu. Prietenii colecţionarului ieşean Dumitru Grumăzescu au anunţat în această dimineaţă că acesta a decedat.

 „El este cel care mi-a oferit o cană de ceai «din partea casei» şi a stat răbdător de vorbă cu mine, prima data când am ajuns în Iaşi. Eram emoţionată, deoarece mă duceam să mă înscriu la facultate. Era o zi toridă, eram parcă picată de pe altă planetă şi, împreună cu Andreea, căutam un loc să ne adăpostim de soare. Am văzut anticariatul şi am intrat. Aşa l-am cunoscut pe domnul Grumazescu. Apoi, în timpul studenţiei, când mai treceam pe acolo mă lăsa să iau cărţi cu împrumut din anticariat, fără să mă întrebe odată «când aduci cartea?». «Ce poezii mai ştii?» Asta mă întreba. Şi acum mai am un volum de la el, în biblioteca din Vatra Dornei“, a scris şi Nadine pe pagina de Facebook a anticarului. Anticarul cunoscut în toată Europa pentru colecţia dedicată lui Mihai Eminescu a încetat din viaţă după o lungă perioadă de boală. Acesta deţinea în centrul Iaşiului unul dintre cele mai cunoscute anticariate, care adăpostea şi colecţia Mihai Eminescu cu peste 10.000 de exemplare structurată pe tematici: carte, ziare, reviste, ilustraţii, cărţi poştale, medalistică.   Grumăzescu era născut la 22 octombrie 1945, la Piatra Neamţ. Iubea să călătoreasca. Într-un interviu pentru Adevărul, anticarul spunea:  „Am vizitat de la Ţara Sfântă până la Grecia şi Japonia. Am călătorit suficient cât să-mi dau seama cât de frumoasă este viaţa“.

„Drum liniştit în Lumea Umbrelor, Domnule Anticar! De- acum, unul dintre motivele pentru care veneam la Iaşi, va rămâne doar amintire!…cuvintele sunt prea sărace pentru a putea descrie ce aţi însemnat pentru mine… «Nu toată mâna ştie să dezmierde…»…rămas bun, Nea Mitică…“, a transmis Walter Ghicolescu.

“Începutul lui decembrie 2017 – ultima dată când am stat la un vin și un sunet de chitară în anticariatul de la Iași al lui nea Mitică Grumăzescu! Și nu știam că e ultima dată. De când m-am mutat la Chișinău, ajungeam rareori acolo unde îmi petreceam aproape fiecare sâmbătă seara – fiind printre privilegiații care își puteau liniști serile printre cărți, vin și acordurile de chitară de pe strada Lăpușneanu. De fiecare dată când ajungeam la Iași, nea Mitică Grumazescu mă punea să îi promit că nu vin la el fără bomboane Bucuria și o sticlă de vin spumant „Moldova”. Îmi va lipsi asta! 🙁 Dumnezeu să te ierte, nea Mitică!”, Cristian Sava

“Anii studenției? Cei mai frumoși…. contrastul lor strălucitor a fost chiar “pe Lăpușneanu”. Cum aș putea uita de nea’ Mitică? Cum aș putea uita acel loc desprins din poveștile cu cărți vorbitoare care te invitau in lumea lor?Acum….rămâne umbră și-un îndelung regret! Rămas bun nea’ Mitică…”, Petronela Nastase.

“Cine-a locuit , chiar si ptr scurta perioada, in Iasi , e f probabil sa-l fi cunoscut pe Dumitru Grumazescu. Inca dinainte de-a calca in Iasi ptr prima data, am fost sfatuita:” Fa-ti timp sa intri-n Anticariatul lui Grumazescu, de pe Lapusneanu. Cel mai probabil il vei cunoaste si pe el,e cam mereu acolo.” Si-asa a fost… an de an, aproape mereu acolo. Ce ciudat si trist e sa stii Anticariatul fara Grumazescu acum…”, Alina Elena.

“În aceasta dimineata (ora 04.00 – n.r) și după o crunta suferință a MURIT o figură legendara a Iasului contemporan, hatrul și romanticul colecționar – buchinist Dumitru Grumazescu! Farmecul istoricei străzi Lapusneanu a mai pierdut un personaj parfumat și plin de povesti emotionante! Alături de Mitican sau Ostap, acesta făcea parte din galeria bunilor păstrători ai trecutului urbei moldave! Dumnezeu sa-l odihnească în pace!”, Valentin Silviu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 2