Agresarea medicilor va fi sanctionata ca ultraj. “4 din 5 cadre medicale sunt agresate în timp ce salvează vieţi”

0
59
Agresarea personalului medical va fi sancţionată ca ultraj, similar poliţiştilor şi jandarmilor, iar astfel pedepsele vor fi majorate cu 50%. Proiectul de lege are la bază o realitate cruntă a sistemului medical din România: 4 din 5 cadre medicale sunt agresate în timp ce salvează vieţi.
Agresarea personalului medical a devenit lege în spitale. Doctorul-deputat Tudor Ciuhodaru solicită ca agresarea personalului medical să fie considerată ultraj, la fel ca cea asurpra poliţiştilor. Medicul consideră ca sancţionarea aspră va permite descurajarea acestor fapte şi va va permite cadrelor medicale să poată acţiona eficient în interesul pacienţilor.
 ,,4 din 5 cadre medicale sunt agresate fizic sau verbal în timp ce luptă să salveze vieţi. Proiectul meu de lege prevede o nouă încadrare juridică pentru cei care agresează personalul medical. Iniţiativa legislativă depusă în Parlament prevede că agresiunile fizice sau verbale vor fi încadrate la ultraj, similar jandarmilor şi politiştilor, astfel încat pedepsele pentru aceste fapte vor fi majorate cu jumătate. Consider că sancţionarea fermă a actelor de violenţă asuora personalului medical va descuraja această agresivitate şi va permite cadrelor medicale să poată acţiona eficient în interesul pacienţilor. Motivaţia acestui demers legislativ este clară. În lipsa unor măsuri ferme de protecţie a cadrelor medicale cazurile acestea au devenit atât de numeroase încât pun în pericol chiar funcţionarea sistemului medical, atât pentru cei ce sunt în misiuni de salvare cât şi pentru pacienţii ce necesită tratament. Ele au devenit un subiect uzual de breaking news dar si coşmarul ce-l trăiesc în fiecare zi colegii mei din Unităţile de Primire a Urgenţelor şi de la Salvare, puşi să plătească chiar cu propria integritate fizică continua deteriorare a condiţiilor în care se desfăşoră actul medical”, a spus deputatul Tudor Ciuhodaru.
Concret, Alineatul (4) al articolului 257, din Legea nr. 286/2009 privind Cod Penal, publicată în Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009, se modifică şi se completează după cum urmează:
,, (4) Faptele prevăzute în alin. (1)-(3), comise asupra unui poliţist, jandarm sau asupra personalului medical, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.
Toate cele trei profesii au drept scop binele cetăţeanului, dar, în timp ce politiştii si jandarmii au şi pregatirea şi echipamentul necesar pentru a răspunde unor astfel de agresiuni, personalul medical este expus direct la astfel de situaţii iar agresarea acestuia în timp ce îşi desfăşoară activitatea se poate solda şi cu pierderea vieţii celor trataţi în acel moment.
In urma cu mai bine de patru ani am mai propus Parlamentului un proiect legislativ privind înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical aflat in misiune. Din păcate, fără implicarea Colegiului Medicilor şi a sindicatelor, a fost adoptat în variantă guvernamentală în 2012. Aceasta pe lăngă ,,meritul” de a fi un copy paste a proiectului meu de lege, a dus în derizoriu chiar un astfel de demers îmblânzind pedeapsele pentru astfel de fapte, ce pot fi reduse chiar la simple amenzi. Reamintesc că proiectul meu legislativ prevedea şi autosesizarea organelor abilitate pentru rezolvarea acestor cazuri pe când proiectul guvernamental trimite tot victimele să bata din poartă-n poartă pe la diverse instituţii. Pentru ca protecţia colegilor mei aflaţi în misiune să fie asigurată corespunzător e nevoie doar ca parlamentarii să voteze pentru acest proiect de lege.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

36 − = 28