Cele mai scumpe case din Iasi. Oferte de vis, de la vile in care te ratacesti, pana la monumente istorice

0
81

Goana dupa acapararea de constructii vechi si construirea unor mutanti de beton in locul acestora, dar si mutatiile demografice din ultimii zeci de ani, au constrans Iasul la o sistematizare masiva care a condus la stergerea din peisajul urban a nenumarate bijuterii arhitecturale. Gratie agentiilor imobiliare care s-au axat expres pe tranzactionarea celor mai rafinate cladiri din Iasi, AgoraPress continua sa va ofere, intr-un ciclu de cateva zeci de articole, placerea de a viziona proprietati unice existente in municipiul Iasi.

In zona Podul de Fier, o casa cu 14 camere, dispuse 500 mp si cu teren afferent de 3200 mp, costa 650.000 euro. Construita in anul 1930, cladirea cu deschidere la 2 strazi ( str. Spital Pascanu si str. Floarei), poate fi reamenajata si este pretabila pentru hotel, restaurant, scoala sau gradinita, fara a mai pune la socoteala terenul pe care s-ar putea construi lejer doua imobile de locuinte colective.

O alta proprietate, situata in Copou de asta data, compusa din 3 case pretabile pentru pensiune, hotel sau reprezentante firme, amplasate pe o suprafata de teren de 1740 mp, se vinde cu 1.440.000 euro. In total, cele trei vile numara 20 de camere.

Un alt imobil din Copou, care se desfasoara pe 1000 mp, si o suprafata de teren de 1250 mp, costa 849.000 euro. Construita in anul 2006, cladirea cu 7 camere, dispusa pe D+P+E+M, avand compartimentarea ideala pentru investitii, fiind pretabila pentru clinica privata, birouri, reprezentante firme sau centru de infrumusetare, dispune de o crama, sala de sport, mai multe terase si o gradina generoasa.

Pe strada Lascar Catargi, o casa cu 6 camere, in suprafata de 700 mp si teren de 1116 mp, se vinde cu 700.000 euro. Casa, construita in anul 1930, se afla intr-o stare foarte buna din punct de vedere al structurii de rezistenta si nu este cuprinsa in lista monumentelor istorice. Imobilul poate fi reamenajat si este pretabil pentru activitati precum: restaurant, cafenea, clinica medicala sau chiar scoala.

La cateva sute de metri de prima universitate din Romania se scoate la vanzare de mai multi ani o casa monument istoric cu 820 mp teren, la pretul de 420.000 euro. Cladirea, construita in anul 1900, are 12 camere, 6 bucătării si 8 bai care, din nefericire, se mai pot sesiza foarte greu din cauza starii accentuate de autodemolare. Cladirea in cauza, cunoscuta drept Casa Moruzzi, se afla pe strada Toma Cozma, fiind inclusa de Ministerul Culturii pe Lista monumentelor istorice, în 1992 si dateaza din jurul anului 1850. Ridicarea acesteia este legata de printul Alexandru C. Moruzzi, stranepotul domnitorului Constantin Moruzzi. Dupa ce a fost ocupata pana la finele anilor 2000 de mai multe familii de tigani, chiriasi ai Primariie Iasi, care au distrus aproape tot ce mai putea aminti de perioada de aur a acestei case boieresti, in anul 2007, cladirea este retrocedata lui Nicolae Matei Fotiade si Dianei Ilinca Lucia Petrisor. In ciuda faptului ca a intrat in proprietatea cuiva, cladirea a fost lasata in stare de abandon, ceea ce a facut ca in acest moment, constructia sa nu mai valoreze mare lucru, cu exceptia terenului.

Radu SEICARU

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

56 − 49 =