EXCLUSIV! Galeriile Grumazescu si-au inchis portile definitiv. Obiectele vor intra in patrimoniul Muzeului Municipal

1
78

Regele a murit, traiasca regele! Aceasta expresie guverneaza acum parcursul Galeriilor Anticariat Grumazescu, obiectiv care si-a inchis portile saptamana aceasta, dupa mai bine de doua decenii si jumate de activitate culturala. Galeriile Anticariat “Dumitru I. Grumazescu” urmeaza sa fie preluate, prin Hotarare de Consiliu Local, de catre Muzeul Municipal Iasi. Practic, spatiul care i-a fost atat de drag celebrului anticar iesean va functiona pe viitor ca o filiala a Muzeului Municipal si va purta, cel mai probabil, numele lui Dumitru Grumazescu, in memoria ilustrului anticar care ne-a parasit in cursul anului trecut.

Galeriile Dumitru I. Grumazescu si-au incetat activitatea dar, intentia doamnei Grumazescu este aceea de a lasa un volum de carte care se inventariaza acum si urmeaza a fi triat impreuna cu profesori de la Facultatea de Lingvistica. Vom vedea ce merita trecut intr-adevar la fondul de patrimoniu si ce ramane, uzual, sa fie lasat in cadrul aceleasi galerii pentru a putea fi citite, rasfoite sau studiate de elevi si studenti. Nu stiu daca galeriile vor purta in continuare numele lui Dumitru Grumazescu, dar asa a fost discutia cu domnul primar, sa ramana aceeasi formula si sa se pastreze si un punct Eminescu, pentru ca ramane si un fond de carte Eminescu cu care atat de mult s-a identificat domnul Grumazescu. In momentul care vom prelua aceasta galerie, dupa adoptarea acelei hotarari de Consiliu Local, urmeaza sa stabilim si alte actiuni adiacente galeriilor, care s-au desfasurat acolo, ca de pilda cenacluri, lansari de carte sau auditii muzicale”, ne-a declarat Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipal Iasi.

Istoricul galeriilor

Galeriile Anticariat “Dumitru Grumazescu” au luat fiinţă in 1992. Au inceput cu ore de dirigenţie, cursuri universitare de la Filologie, Jurnalism, Filosofie. In timp, Dumitru Grumaescu, initiatorul si amfitrionul galeriilor, a infiintat in spatiul de pe strada Lapusneanu,  Academia Liberă „Păstorel Teodoreanu”, una din cele mai bune şcoli de epigrame din Romania, Societatea Internaţională Mihai Eminescu, Cafeneaua cu Pixeli, un salon de poezie „Veronica Micle”. Totodata, Grumazescu a initiat si alte actiuni culturale, de la seri muzicale, muzică clasică, folk, expoziţii ale tinerilor studenţi de la arte, dar si Expoziţie de Aparate Foto Vechi, Expoziţie de Radiouri, Noaptea Albă a Străzii Lăpuşneanu, Salonul Muzicii Mecanice sau Targul Colecţionarilor. Scena primul teatru de buzunar din Romania a luat fiinta tot in cadrul anticariatului. Aici au evoluat actori precum: Ion Caramitru, Leopoldina Bălănuţă, Horaţiu Mălăele,Petre Ciubotariu, Dionisie Vitcu, Liviu Smantanică. In cadrul anticariatului erau evaluate si comercializate argintării, bijuterii, bronzuri,cărţi, icoane, tablouri. Anticarul Grumăzescu a organizat expoziţiile: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Ion Minulescu, Jules Verne, in ţară şi in Basarabia. Numai Colecţia Eminescu are peste opt mii de exponate. Dumitru Grumazescu, aceasta figura legendara a Iasului, a incetat din viata in ziua e 8 iunie 2018.

Nelu PAUNESCU

1 COMMENT

  1. O impostura culturala uriasa a pervertit zeci de ani strada Lapusneanu in amatorism de doi lei; multa lume a tras concluzia ca aceasta este cultura; în plus, oamenii care locuiesc in blocurile de pe Lapusneanu au fost terorizati ani de zile de acest “domn”, cu Richard Clayderman (nu stiu daca asa se scrie) la orice ora din zi si uneori din noapte, cu folk kitsc, cu recitari jalnice si cîte si mai cite…
    Dar despre morti, numai de bine, nu? Fie-i tarîna usoara!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

44 − = 37