FOTO. Un butoi cu pulbere pe strada Lapusneanu. Cinematograful Trianon, in pericol de prabusire

0
70

Vechiul Cinematograf Republica, coafat recent cu o noua denumire si cu firma luminoasa aferenta, este in pericol de prabusire. Inainte de a ajunge la cauzele majore ale acestei situatii, este bine de rememorat niste momente recente. In cursul anului trecut, edilul Iasului anunta, cu surle si trambite,  ca ruinele care au mai ramas din cinematografele epocii de aur au trecut in patrimoniul municipalitatii. Acest anunt a fost urmat de o suita de promisiuni si planuri cincinale, care vorbeau, nici mai mult nici mai putin decat de alocarea a catorva milioane bune de euro de la bugetul local, pentru renasterea acestor spatii de cultura,  intr-o abordare mult mai apropiata de cerintele noii piete culturale. Ei bine, la adoptarea bugetului local, aceste Cenusarese nici nu au fost bagate in seama, nici macar la capitolul „Diverse”. Alocare fonduri- zero.

Potrivit directorului Ateneului din Iasi, Andrei Apreutesei, cel in gestiunea caruia au fost trecute aceste cinematografe de catre Primarie, la Republica a fost finalizata o expertiza tehnica, dar nimeni  nu stie ce recoamndari sau verdict final contine aceasta.

Noi nu am primit decat expertiza tehnica de la Cinema Dacia, acolo unde lucrarile de consolidare si modernizare se ridica undeva la 2 milioane de euro. La Dacia nu sunt probleme de structura. Lucrurile sunt mult mai simple acolo, dar sa avem bani. Primaria nu a bugetat nimic, deocamdata. Nu am primit decat bani pentru scaune. Vom vedea ce va fi la rectificarea de buget”, a declarat managerul Ateneului din Iasi.

Revenind la Cinematograful Republica/Trianon, starea acestuia este pe departe cea mai grava dintre toate cele trei sali de cinema, alaturi de Victoria si Dacia, pe care Primaria intentioneaza sa le cosmeticizeze, dar fara nicio alocare bugetara.  Din discutiile avute de reporterii AgoraPress cu agentii econimici din zona, cu singurul „comersant” ramas cu spatiul in incinta cladirii, dar si din observatia directa, se desprinde o singura concluzie – structura cladirii este foarte subreda, iar infiltratiile de apa rod la temelia cladirii din ce in ce mai mult.

 „Pompele de la cinema merg in continuare. A fost doar o scurta perioada in care s-a modificat contractul cu EON-ul pe acel punct electric si au trecut contractul de pe RADEF pe Primarie sau Ateneu, si atat. In perioada asta, furnizarea energiei electrice a fost sistata, pentru ca RADEF a lasat datorii la furnizor si pana s-a rezolvat nu am putut incheia un nou contract”, a precizat Andrei Apreotesei.

Mai mult, fatada cinematografului dinspre Muzeul Unirii se desprinde zilnic din zid, in bucati compacte, si cade cu sunet ametitor in spatele terasei care functioneaza ilegal in la cativa centimetri de cladirea aflata in colaps. Singura masura dispusa de Primarie pentru a ascunde aceasta situatie a fost achizitia unui mesh de 5000 de euro, in spatele caruia pandeste pericolul.

In contextul noii achizitii de 16 mii de euro a “operei de arta” de pe pietonal, nu ne putem reprima intrebarea – ce ar fi putut face vizionarul edil al Iasului pentru Cinema Trianon cu acesti bani, daca nu ar fi fost ingropati in posteritate? Ei bine, raspunsul il vom da tot noi – inca trei mesh-uri care sa acopere toate laturile distruse ale cladirii de patrimoniu. 

Nelu PAUNESCU

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 2 =