Pregătiri pentru redeschiderea muzeelor din Iasi

0
51

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se aliniază măsurilor anunțate la nivel guvernamental, de redeschidere parțială și graduală a muzeelor din structura sa, ca urmare a ieșirii din starea de urgență adoptată în întreaga țară în contextul pandemiei cauzate de răspândirea Covid-19.

În acest context, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași va redeschide într-o primă etapă, la o dată pe care o vom anunța ulterior, Palatul Culturii din Iași, Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Muzeul Unirii din Iași. În prezent, se fac pregătiri astfel încât la momentul redeschiderii, vizitarea să se desfășoare în condiții de siguranță.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași își redeschide porțile!

 Muzeele literare ieșene își redeschid porțile pentru publicul vizitator, respectând recomandările de siguranță publică în ceea ce privește reluarea activității în sectorul muzeal.

Astfel, de vineri, 15 mai 2020, vă așteptăm la:

  • Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca)
  • Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”
  • Muzeul „Mihai Eminescu”
  • Colecția „Istoria teatrului românesc”
  • Muzeul „Mihail Sadoveanu”
  • Muzeul „George Topîrceanu”
  • Muzeul „Mihai Codreanu”
  • Muzeul „Otilia Cazimir”

Interval de vizitare: 10:00-17:00

De asemenea, cu prilejul redeschiderii, Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit două expoziții speciale pentru publicul vizitator.

Muzeul ,,Mihai Eminescu”

Expoziția: ,,Scriitori în izolare” (15 mai – 15 iunie 2020)

  • Curatoriată de muzeografii Lăcrămioara Agrigoroaiei, Liviu Apetroaie și Nicoleta Dabija, expoziția propune o integrare „culturală” în contextul social actual, o privire în oglindă a fenomenului izolării, așa cum îl trăim noi astăzi și cum a fost trăit de scriitorii altor vremuri. În cadrul acesteia, vor fi prezentate bunuri culturale aparținând scriitorilor Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, George Topîrceanu, care amintesc de perioade critice din viața lor, de locuri în care au fost reținuți, exilați ori nevoiți să se refugieze.

Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca)

Expoziția: ,,Ion Creangă în imagini și documente” (15 mai – 1 septembrie 2020)

  • Curatoriată de muzeografii George Drîmbei și Camil Iercan, expoziția valorifică documente și imagini inedite ale biografiei și corespondenței scriitorului cu cei apropiați. Sunt expuse documente care au aparținut unchiului său, preotul Gheorghe Creangă, cel căruia îi destăinuia suferințele cauzate de boală, fotografii originale din Colecția „Octav Minar”, aprecierile meritate ale lui Mihai Eminescu, în calitate de revizor școlar, privind manualele școlare și recomandarea de a fi distribuite în școli, ediții rare ale operei sale și câteva dintre traducerile semnificative. Cei mici și cei mari sunt invitați să intre în lumea basmului „Harap Alb” grație ilustrațiilor lui Ary Murnu, unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori ai operei lui Ion Creangă.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 5 = 4