Siguranţe arse în tabloul electric al noului deliberativ. Dezastru uman în Consiliul Local

0
67

Consiliul Local se prezintă în acest moment ca un organism legislativ dezechilibrat, în care dialogul va fi unul lipsit de argumente serioase, viitoarele şedinţe programând mai mult ca sigur o nouă serie de momente hilare * noul deliberativ este un răspuns derizoriu dat unui oraş cu aşteptări uriaşe. prin profesionalism şi inspiraţie * eficienţa acestuia va fi vizibilă în funcţie de capacitatea de dialog pe care o vor dezvolta PSD, ALDE şi PMP, cele trei formaţiuni reunite alcătuind majoritatea necesară adoptării oricărui proiect pus pe tapet

Noua componenţă a Consiliului Local rezultată în urma alegerilor din 5 iunie lasă impresia regăsirii, în sfârşit, a unei majorităţi echilibrate şi preocupate de discutarea temelor importante ale administrării Iaşului. Adjudecarea de către PSD a unei felii consistente din structura consiliului nu este doar un câştig politic al partidului, ci, judecând după profesionalismul membrilor echipei, un motiv de încredere vizavi de promovarea unor proiecte utile oraşului. Piesele grele din artileria PSD pot reprezenta garanţia unei solidităţi şi consistenţe strategice care să furnizeze calitate în actul legislativ. Dacă privim în urmă cu o săptămână, la prima şedinţă din noul mandat, aceasta a mai reliefat maturitatea şi echilibrul consilierilor PMP, care au susţinut cu tărie necesitatea reînnoirii parcului auto al RATP, ca o măsură urgentă de rezolvare a crizei prin care trece compania locală de transport în comun. Din acest punct de vedere, fostul lider PMP Iaşi, Petru Movilă, a reuşit să impună, prin vocea consilierilor săi, o anumită civilizaţie a dialogului care a lipsit şi lipseşte în continuare la unii dintre membrii opoziţiei liberale.

Agitatorii politici din Consiliul Local

Din păcate pentru nivelul ridicat intelectual, dar şi caracterial, pe care îl presupune un consiliu local, echipa PNL are toate atributele de a deveni veriga slabă a deliberativului. Tributari încă resentimentelor din timpul luptei electorale, în care au eşuat lamentabil graţie amorfului Marius Bodea, liberalii vor continua să aibă multă vreme un ton agitator, un paravan verbal agresiv care să le ascundă lipsa de profesionalism. Din păcate pentru viitorul politic al tinerilor consilieri liberali, din cauza directivelor trasate, aceştia sutn cei mai predispuşi să contactul cu problemele reale ale oraşului. Putem spune că această primă şedinţă lucrativă a noului Consiliu Local a fost scena unui spectacol de amatorism politic, cu tuşe groase de incompetenţă administrativă, dar şi exhibări ale tupeului numit de unii luare de poziţie în folosul cetăţenilor. Actorii principali ai spectacolului grotesc de mapă şi sfadă au fost componenţii trupei liberale, ieşiri remarcabile la rampă având Eduard Boz şi Răzvan Timofciuc, prestaţia de brigadă artistică a acestora fiind completată cu succes de primadona Andrei Postolache, un personaj independent de orice logică şi pricepere în ale administraţiei.

Interesele de grup din Podul Roş

În acest context de brigadă artistică, micuţa gaşcă liberală a recitat cu nerv apostrofările la adresa bunului simţ, sub privirile scrutătoare ale tătucului Marius Dangă, plasat strategic într-un plan secund, aşa cum stă bine unui păpuşar profesionit. Pe toată durata dezbaterilor, poleiala avocăţească pe care şi-o arogă Eduard Boz nu a reuşit să-i mascheze resorturile de mahala, îndelung cultivate în noul curent al tinerilor politicieni obişnuiţi să se dea cu fundul de pământ atunci când văd că nu li se oferă jucăria cerută iniţial cu ton ipocrit civilizat, apoi revendicată cu un torent de istericale. De altfel, Anca Preda, fosta lor colegă din legislativul trecut, a fost un adevărat model al ridicării fustelor în cap ca stil polemic, cu atât mai dizgraţios cu cât se suprapunea cu o tinereţe pe care o suspectezi de o anumită civilitate a dialogului. Din păcate pentru viitorul politic al tinerilor consilieri liberali, mestecarea la nesfârşit a unor porţii de teatru absurd servite de dramaturgii răsuflaţi şi lipsiţi de idei din casa de creaţie Podu Roş le obturează capacitatea de a vedea dincolo de interesele de grup. Iar dacă tot vorbim de grup, ideea liberalului Eduard Boz ca aleşii din consiliu să fie aşezaţi la masa de şedinţă nu în ordinea alfabetică, ci în funcţie de apartenenţa partinică, denotă limpede intenţia de izolare faţă de interesele cetăţenilor şi dorinţa de a crea o mică gaşcă în care să circule rapid indicaţiile sforarului – şef.

Vocea piţigăiată a PNL vs. orchestra PSD-ALDE-PMP

În ceea ce-l priveşte pe Andrei Postolache, prestaţia acestuia este cu atât mai dezamăgitoare cu cât se presupunea că va aduce un suflu nou în motorul deliberativ al Iaşului. Deocamdată, corporatistul cu pasiuni politice nu s-a remarcat decât prin susţinerea unor idei de un simplism înfiorător, fără a avea susţinerea unui proiect sau plan bine elaborat. „Când ai în spate mii de voturi, nu poţi să vii în consiliu total nepregătit, cu o superficialitate acoperită penibil de cartea populismului ieftin, apoi să dai fuga pe Facebook şi să explici acolo cât de neînţeles eşti tu, ca tânăr liber şi frumos”, susţin, fără să-şi ascundă răutatea, consilierii PSD. Una peste alta, Consiliul Local se prezintă în acest moment ca un organism legislativ dezechilibrat, în care dialogul va fi unul lipsit de argumente serioase, viitoarele şedinţe programând mai mult ca sigur o nouă serie de momente hilare. Din păcate, un răspuns derizoriu dat unui oraş cu aşteptări uriaşe. prin profesionalism şi inspiraţie. Deocamdată, prestaţia acestuia după primele luări de cuvânt este cu atât mai dezamăgitoare cu cât se presupunea că va aduce un suflu nou în motorul deliberativ al Iaşului. În esenţă, eficienţa noului Consiliu Local va fi vizibilă în funcţie de capacitatea de dialog pe care o vor dezvolta PSD, ALDE şi PMP, cele trei formaţiuni reunite alcătuind majoritatea necesară adoptării oricărui proiect pus pe tapet. Din fericire pentru succesul acestei structuri, în spatele ALDE şi PMP se află oameni cu o bogată experienţă administrativă, cu o viziune raţională asupra necesităţilor Iaşului. În faţa unei astfel de orchestre bine sudate, vocea piţigăiată şi isterică a PNL va suna neplăcut pentru orice ieşean sătul de dizarmonia care a domnit mulţi ani în plenul Consiliului Local. Nelu PĂUNESCU

sursa: Evenimentul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1