​​Marius Bodea (Senator USR): A doua suspendare a lui Chirica

0
72

Iașul nu va scăpa ușor de cel mai penal primar din țară. Deși ar fi trebuit să își dea demisia, dacă ar fi avut o minimă onoare, pentru că este anchetat deja în 5 dosare, Mihai Chirica face exact pe dos decât un politician cu demnitate și se agață cu ambele mâini de instituția de pe urma căreia s-a îmbogățit. În mod dubios, după cum probează procurorii DNA și DIICOT.

Pe de o parte, omul pretinde cu nerușinare că legea ar trebui să-l ocolească, pentru că, în mintea lui, faptul că o parte dintre ieșeni au avut încredere și l-au votat, asta ar acționa miraculos ca un fel de scut în fața procurorilor.

Ca și cum în Codul penal ar fi scrise excepții în funcție de numărul de voturi primite de infractori. Dacă nu ai voturi, primești între 5 și 10 ani de închisoare. Dacă ai 200.000 de voturi, poți să treci câte vile vrei pe numele bebelușilor, că nu poți fi anchetat.

Pe de altă parte, acest individ pe care combinațiile imobiliare mafiote l-au rupt de realitatea orașului pe care ar fi trebuit să-l administreze și-a păstrat, cu pragmatism, o portiță prin care să rămână în instituția pe care a căpușat-o ani la rând.

Până în 2012, Mihai Chirica a fost un fel de slugă a altui condamnat penal, George Nichita, a cărui umbră ștearsă i-a fost, ca director general al Primăriei. Postul i-a rămas suspendat după ce a devenit consilier local, viceprimar și apoi, la rândul său, primar.

Din această postură, Mihai Chirica și-a luat și el umbre, dar, conștient că mandatele sale nu vor ține mult, nu le-a oferit postul de director general, pe care l-a păstrat pentru sine. Le-a oferit cu dărnicie alte poziții, că doar dădea din banii publici, nu din propriul buzunar.

Azi, schema ar fi funcționat și primarul ar fi putut ocoli interdicția DNA, revenind în instituție ca director. Doar că îl oprește, cum altfel, alt dosar penal, afacerea Skoda, în care este deja trimis în judecată.

Faptele îl ajung din urmă pe Mihai Chirica. Totuși, de ce a trebuit să fie păstrat acest post în organigrama Primăriei Iași doar ca să aibă Mihai Chirica un loc cald?

Dacă instituția are cu adevărat nevoie de un director general, atunci să fie scos funcția la concurs și să îl ocupe o persoană competentă. Dar dacă nu are – și din moment ce a fost blocat 7 ani și nimeni nu i-a simțit lipsa, e clar că nu are – nu mai bine ar fi desființat?

Mai mult, azi există și o poziție de City Manager, care se ocupă de exact aceleași lucruri ca și directorul general. Dacă Chirica s-ar întoarce, am plăti din bugetul public doi oameni care să facă același lucru?

Fac apel la bruma de responsabilitate care o mai exista pe la PNL. Constat, fără surprindere, că îl protejați în continuare pe omul care a făcut de râs Iașul la nivel național și v-a făcut de râs și pe voi.

Cereți-i demisia din funcția de primar și acționați pentru a elimina din organigrama Primăriei Iași sinecura unui primar ultrapenal!

Marius Bodea, senator USR de Iași

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − = 15