10 tone de materiale absorbante, scoase din apele infestate

0
47

A.N. ”Apele Române” prin personalul TESA de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad – SGA Iaşi, SGA Botoşani şi SGA Vaslui continuă acţiunile de stopare a poluării cu uleiuri şi hidrocarburi de pe râul Nicolina, după ce de la transformatoarele Punctului TRAFO a S.C. Fortus S.A Iaşi s-au scurs uleiuri şi hidrocarburi.

Personalul de intervenţie excavează zonele cu vegetaţie din porţiunile greu accesibile pentru intervenţia manuală, unde s-au constatat reţineri de poluant pe albie, inlocuieşte barajele absorbante saturate cu poluant, colectează materiale îmbibate cu poluant (baraje, lavete, rulouri, perne absorbante), acestea fiind transportate cu remorci protejate cu folie şi trimise ulterior spre neutralizare si răspândeşte noi materiale absorbante (au fost utilizate materiale atât din stocurile A.B.A. Prut-Bârlad, cât şi cele furnizate de către A.B.A. Siret).

Până în momentul de faţă, cantitatea de materiale absorbante colectată şi stocată în vederea neutralizării este de aproximativ 10 tone. Substanţa poluantă colectată de pe luciul apei este depozitată temporar într-o başă de cca. 5 mc, başă protejată cu folie, în care, până acum, s-a depozitat aproximativ 3.5 mc, cantitate, care ulterior va fi neutralizată.

Personalul Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad a intervenit pentru a stopa poluarea accidentală cu  14.650 bucăţi de lavete pad-uri absorbante, 40 role absorbante, 1.100 bucăţi de covor absorbant, 754 ml baraj absorbant, 5.337 kg material absorbant granular, dar şi cu alte materiale folosite în astfel de situaţii.

Ultimele rezultate ale analizelor în urma prelevării probelor de apă confirmă faptul că valorile sunt apropiate de cele normale. Pe niciun curs de apă afectat de poluarea accidentală, Nicolina, Bahlui, Jijia sau Prut, nu s-a semnalat mortalitate piscicolă”, sustin reprezentantii Apelor Romane.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 12 =