11 tone de aghiasma si o cruce din ramurile a cinci brazi, pregatite pentru credinciosi in curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi

0
42

In curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi a fost ridicata crucea pentru slujba de Boboteaza ce va avea loc astazi. Chiar daca traditia spune ca aceasta cruce ar trebui sa fie din gheata, de cinci ani, la Iasi, este realizata din ramuri de brad.

Anul acesta, pentru crucea de la Mitropolie a fost nevoie de ramurile de la cinci brazi inalti de cinci metri, iar crucea are peste 100 de kilograme, trei metri inaltime si doi latime. Un schelet metalic in forma de cruce a fost umplut cu ramuri de brad.

Slujba va fi oficiata in fata Catedralei Mitropolitane de un sobor de preoti, in frunte cu Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Slujba se face in afara bisericii pentru ca de obicei, acolo unde sunt rauri, se merge la rau, cum se merge si la Dunare si se face sfintirea apei, pentru ca toate apele se sfintesc in aceasta zi si este o sarbatoare in care fiecare cleric, fiecare credincios vine pentru a se sfinti, asa cum Mantuitorul Hristos a fost botezat in Iordan de la Ioan si acest botez preinchipuie pentru fiecare dintre noi si taina pocaintei noastre”, a declarat Dosoftei Scheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi, pentru Mediafax

Tot pentru slujba de luni, in curtea Catedralei din Iasi au fost aduse deja mai multe garduri ale Jandarmeriei, cu care urmeaza sa fie realizat un culoar de acces pentru credinciosii care doresc sa participe la slujba si mai apoi sa ia agheasma.

11 butoaie de lemn, a cate 1.000 de litri fiecare au fost deja pregatite. Dupa ce Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei va sfinti luni apa din aceste butoaie, credinciosii vor putea lua Agheasma Mare.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a pregatit, la fel ca in anii trecuti peste 5.000 pet-uri de jumatate de litru si cateva sute de doi litri pentru cei care au nevoie de sticle pentru agheasma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 5 = 2