14 mai-ultima zi a stării de urgență. Din 15 mai se pot face deplasari in interiorul localitatilor, fara declaratie

0
58

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că nu va prelungi starea de urgență după 15 mai, dată la care va intra în vigoare starea de alertă pentru a ține sub control epidemia.

„Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret și data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține epidemie sub control, vom intra în stare de alertă. Situația nu s-a îmbunătățit încă, din păcate epidemia nu a trecut. Am avut și astăzi peste 300 de persoane testate pozitiv și în acest fel nu putem să spunem că boala a trecut. Însă, la un moment dat, trebuie să mergem mai departe.

Nu știe nimeni până când durează epidemia și depinde de noi dacă o vom controla bine sau mai puțin bine”, a spus Iohannis.

Acesta a anunțat că oamenii vor putea circula fără declarație pe propria răspundere în interiorul localității, însă a făcut apel la cetățeni să se rezume doar la deplasările necesare. Măsura de relaxare nu va fi aplicată însă în localitățile aflate în carantină.

Din 15 mai, vor fi redeschise saloanele de înfrumusețare, cabinetele stomatologice și muzeele, care trebuie să respecte însă regulile de distanțare socială. Totodată, va deveni obligatorie purtarea măștilor de protecție în spațiile închise.

Șeful statului a spus că măsurile de relaxare vor fi luate treptat la un interval de timp de două săptămâni. Așadar, următoarele măsuri de relaxare ar putea fi anunțate la începutul lunii iunie.

Din 15 mai, cetățenii vor putea ieși din localitate doar în interes de serviciu, pentru urgențe medicale sau pentru a face activități sportive individuale, precum mersul cu bicicleta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 1