2 milioane de euro, nota de plata pentru vizita Papei in Romania. Pentru vizita de la Iasi s-a alocat jumate de million de euro

0
62

În vederea asigurării unei transparențe a cheltuirii banilor publici, Senatorul USR Dan Lungu a adresat o întrebare directorului Direcției Relații Culte a Secretariatului de Stat pentru Culte, Florinel Frunză. Întrebarea a vizat lista cheltuielilor care, însumat, au ajuns la un total de 9 milioane de lei alocați din fondul de rezervă bugetară pentru pregătirile provocate de vizita Papei Francisc în România. În răspunsul său, directorul Florinel Frunză  a indicat care sunt, punctat, arhiepiscopiile care au solicitat sprijin financiar Guvernului României.

Astfel că, cea mai mare sumă, în valoare de 3.000.000 de lei, a fost cea solicitată de către reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, pentru organizarea evenimentului „Vizita Papei Francisc la Catedrala Sf. Iosif din București”. Printre cheltuielile specificate în răspuns s-au numărat închirierea sistemului de sonorizare, a ecranelor led, generatoarelor sau a unei scene mobile. Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Blaj a fost următoarea pe listă, ei fiindu-i alocate fonduri în valoare de 2.140.000 de lei pentru cheltuieli logistice asemănătoare celor deja menționate anterior, în vederea organizării evenimentului „Vizita Suveranului Pontif la Blaj” și pentru lucrări de reparații.

Restul de 4 milioane de lei au fost împărțite, în ordinea sumelor primite, între Centrul Eparhial Romano-Catolic Alba Iulia, căruia i-a fost alocată suma de 1.500.000 de lei, Episcopia Romano-Catolică de Iași – care a primit 1.000.000 de lei pentru fondul de reparații curente a Catedralei Sf. Fecioară Maria din Iași și încă 1.000.000 de lei pentru organizarea evenimentului religios „Vizita Sanctității Sale, Papa Francisc, la Iași”, din data de 01.06.2019 și Mănăstirea Franciscană Sf. Fecioara Maria din județul Harghita, căreia i-a fost alocată tot suma de 1.000.000 de lei.

Mă bucur să văd că un eveniment atât de important pentru țara noastră este pregătit cu atâta grijă și atenție la detalii. Turneul Suveranului Pontif în România, la finalul lunii mai și începutul lunii iunie, e un prilej de bucurie pentru întreaga Biserică Catolică în România și sper că zecile de mii de credincioși care vor participa la evenimentele organizate vor aprecia și ei pe deplin valoarea momentelor pe care vor avea șansa să le petreacă. Suplimentarea fondurilor cred că este una perfect justificată, dat fiind faptul că această călătorie apostolică a Papei Francisc este una de mare însemnătate și amploare, care are loc la 20 de ani după cea din anul 1999, făcută de Sfântul Ioan Paul al II-lea în țara noastră”, a menționat Senatorul Dan Lungu.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here