40 de ieseni intoxicati la un fast-food din zona Cotnari, internati in stare de urgenta!

0
53

In jur de 40 de persoane, majoritatea copii şi tineri, au fost internate în ultimele două zile, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Acestea au acuzat simptome imediat ce au consumat produse de la un fast food situat în zona intersecţiei Cotnari. In prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi sunt internate 30 de persoane care au prezentat febră, cefalee, greţuri, vărsături şi scaune diareice.
Au fost 23 de persoane din care, 3 cu domiciliul în Vaslui. 15 persoane sunt internate la spitalul de Boli Infecţioase. Noaptea trecută şi astăzi s-au mai internat încă 20 de persoane. Formele clinice sunt medii dar destul de aproape spre sever, cu febră de 40 de grade, febră, cefalee, vărsături, scaune diareeice maxim 10. Noi am început să luăm măsurile specifice. S-au recoltat probe din alimente: pizza, shaorma şi 20 de probe de sanitaţie: de pe suprafeţe, de pe echipamentul de lucru, de pe mâinile personalului. Aceste probe au fost puse în lucru în laboratorul DSP-ului. Am distribuit coprorecultoarele pentru cei 7 angajaţi ai unităţii şi deocamdată s-au identificat activ, un număr de 6 cazuri cărora le-am recomandat prezentarea la spital pentru evaluare şi investigaţii de laborator. Momentan, ancheta epidemioloică este în desfăşurare iar rezultatele le vom comunica ulterior.”, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iasi, pentru Radio Iasi, acesta anuntand, totodata, si faptul ca activitatea respectivului fast food a fost suspendata.
Ulterior, seful DSP Iasi a reventi cu mai multe lamuriri, sub forma unui comunicat de presa:
Cu privire la focarul de toxiinfectie alimentara in urma caruia mai multe persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iasi dupa ce au consumat produse de tip fast-food, va aducem la cunostinta ca Directia de Sanatate Publica Iasi a demarat o ancheta epidemiologica. Investigatiile au fost declansate imediat dupa raportarea evenimentului de catre Spitalul de Boli Infectioase in data de 15.05.2018, ora 12:30.
Ancheta epidemiologica a evidentiat urmatoarele:
– toate cazurile declara consumul de produse fast-food la aceeasi unitate de alimentatie publica; sandwich crispy la lipie /bulca (snitel carne de pui, cartofi pai, salata de varza, sos de maioneza si ketchup), sau shaorma la lipie (carne de pui, cartofi pai, castravete verde, sos de maioneza si ketchup);
– toate meniurile sunt preparate la sediul unitatii, inclusiv sosurile, conform declaratiei sefului unitatii;
perioada de incubatie medie a fost de 9,8 ore, cu limite intre 3 si 22 de ore.
Directia de Sanatate Publica Iasi a luat urmatoarele masuri:
– informarea Inspectiei Sanitare de Stat, care s-a deplasat la sediul unitatii, de unde s-au recoltat 8 probe de aliment (pizza italiana si Agapa, meniu crispy, shaorma la lipie, shaorma crispy la bulca, sos pizza, sos bechamel, sos maioneza) si 25 de probe de sanitatie (suprafete, echipament de lucru, maini personal), care au fost puse in lucru in laboratorul DSP;
– s-au efectuat coproculturi si s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei 7 angajati ai unitatii de alimentatie publica.
– a fost suspendata activitatea la unitatea respectiva“.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

43 + = 49