Doua senilate si peste 45 de utilaje de deszapezire cu GPS, pregatite pentru a interveni pe drumurile judetene

0
62

Preşedintele Consiliului Judeţean a efectuat astăzi o vizită de verificare a bazelor de deszăpezire de la Iaşi, Târgu Frumos si Pașcan, dar si al cele trei baze de suport de la Ţibăneşti, Vlădeni şi Răducăneni.
Suntem pregătiţi să intervenim de la prima cădere de zăpadă. Avem asigurate stocurile de materiale antiderapante. Am vazut şi utilajele care vor interveni. Indiferent de cât de dificilă va fi această iarnă îmi doresc şi le-am atras atenţia şi reprezentanţilor firmelor care asigură deszăpezirea, că vreau promptitudine. Am activat şi comandamentul de urgenţă pe timp de iarnă. Împreună cu ISU şi celelalte instituţii ale statului care sunt implicate vom face tot ceea ce este necesar pentru ca locuitorii judeţului Iaşi să poată circula pe drumurile judeţene în siguranţă. Voi mai efectua astfel de vizite pe teren pentru a fi sigur că drumarii îşi fac bine treaba”, a declarat Maricel Popa, presedintele CJ Iasi.
Asocierea are 40 de utilaje pregătite să intervină în situaţia de deszăpezire, mai exact 17 camioane cu sărăriţă, 11 autogredere, 6 freze de zăpadă şi 6 încărcătoare frontale, din care 35 în așteptare (tot timpul la dispoziția Direcției de Admnistrare a Drumurilor și Podurilor Iași) și 5 la cere (când o cere imperativ vremea).
De asemenea Consiliul Judeţean s-a dotat suplimentar pentru intervenții eficiente și rapide pe timpul iernii prin achiziţionarea în 2014 a două şenilate pentru intervenţii în caz de urgenţă. Cele două utilaje au costat împreună aproximativ 400.000 de lei si sunt în grija şi în operarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Iasul este singurul județ din România care, pentru întreaga Regiune de Nord-Est, prin proiectul european implementat de ADI Euronest, a cumpărat 25 de freze noi de zăpadă de mare putere. Acestea au achiziţionate prin intermediul fondurilor europene. Cinci dintre aceste freze au revenit Judeţului Iaşi şi sunt acum în custodia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi are în stoc 2645 tone de nisip şi 500 tone de sare. În funcție de evoluția condițiilor climatice, cantitățile se vor suplimenta, în vederea desfășurării activității în condiții optime. De asemenea, au fost montate 852 bucăţi de panouri parazăpezi pe sectoarele de drum judeţean DJ 282D Româneşti-Podu Iloaiei (136 buc.), DJ 281C Blăgeşti-Hărmănşti (188 buc.), DJ 244F Bohotin-Grozeşti (175 buc.) si DJ 281B Borosoaia-Plugari (353 buc.).
Utilajele care sunt  utilizate la deszăpezire sunt monitorizate prin sistem de supraveghere de tip GPS. Link-ul pentru monitorizarea utilajelor de pe internet poate fi accesat de pe site-ul instituţiei: www.icc.ro (GPS utilaje deszăpezire).
Până la data de 31 decembrie 2016 este în vigoare acordul cadru de întreţinere curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă (deszapezire) încheiat cu asocierea SC Eky-Sam SRL şi SC Enviro Construct SRL. Preţul total al contractului este de 1.858.118 lei cu TVA. Pentru perioada ianuarie-martie 2017 suntem în procedură de licitaţie, în data de 24 noiembrie urmând să aibă loc deschiderea ofertelor.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here